newsletter BON ANY NOU

La |REVISTA|KAMPA| us desitja bon any nou i el newsletter ha tornat després de tres mesos. Si el voleu rebre abans al correu us hi podeu subscriure aquí.

El butlletí fa tres mesos que arriba, però hem continuat sortint. Repassem-ho.

CASALET
El Casalet, per als qui teniu criatures petites, és una realitat. La Joana Camps i l’Arnau Bosch fan una molt bona feina.  S’ha trobat un lloc òptim a Žižkov, una aula ben equipada. Aquí podeu seguir les sessions i les activitats, a càrrec de la Natàlia Soler.

CLUB SAMFAINA
La colla dels dinars de pis de cuina catalana (aquí expliquen de què van, i ho trobareu tot sota l’etiqueta «gastronomia») convoca el DISSABTE 22 DE GENER a dinar escudella… si Déu vol que el virus vulgui, esclar.
Si us interessa contesteu aquest correu. Les places són limitadíssimes.

A l’octubre encara es va dinar, però el novembre es va cancel·lar perquè l’epidèmia estava fora de control com s’explica aquí. Al desembre igual, però va sortir un text  sobre com fer escudella a Txèquia, amb els ingredients d’aquí (o de les botigues italianes d’aquí!).

GUIA DE PRAGA
Més coses. La revista farà dos anys aquesta primavera. Ja tenim prou material per tornar a treure articles sobre cafès, bistros, museus, llibreries i fins a més de vint categories.

Així donem nova vida al material. Hi afegim webs d’altres coses i els resultat és la nostra GUIA DE PRAGA. Tanca l’any amb 164 referències, gràcies a les aportacions de lectors. 

Aquí hem parlat de les implicacions d’acceptar fer aquesta guia i recollir la vida a la ciutat. Absurd, amb tot el que ja hi ha? Depèn de com es miri. En part és una suma d’aportacions de lectors que viuen aquí, té aquest punt de creació comunitària. Tal com està serveix al resident, al turista i al familiar que ve de visita de forma regular. Continuarà creixent.

Hem continuat publicant articles sobre bars, bistros i altres establiments,
com el Myšák, una pastisseria històrica de la Ciutat Nova, el Martin’s, un lloc de Vinohrady que combina menús de dia i cuina del mediterrani africà i oriental, i el Bullerbyn, un bistro i bar de Vinohrady amb una connexió escandinava.


UN LECTOR FOTÒGRAF DES DE BARCELONA
Que la revista és seguida a Catalunya no era difícil d’imaginar. Ara ens consta. Ha sortit un col·laborador a Barcelona.

L’Antoni Molist explica per què és un avi remot, tot un concepte agut i útil.
També posa a la nostra disposició generosament el seu fons de fotografies de Praga. Vivim en una de les ciutat més fotografiables del món, però tenir les fotografies d’un lector a qui la vida ha dut a estimar la ciutat és tot un privilegi.

BRNO
Ja sabem que la majoria som a Praga, però també hi ha Brno i molt més.
Al centre històric de la capital de Moràvia hi han obert un hostal singular,
un vell edifici del centre històric que estava buit i que els seus promotors lliguen, una mica forçadament però amb bona voluntat, al lligam de Kafka amb la ciutat.

ACTUALITAT
Pel que fa al panorama txec, mirem seguir l’actualitat mínimament. Hem tingut eleccions a Txèquia a l’octubre. Hem vist sortir Babiš fora i entrar Fiala, cap d’un un nou govern de cinc partits en dues coalicions. Hem vist coses estranyíssimes, com el president Zeman exercir de cap d’Estat en una gran mampara, com una peixera, en la presa de possessió el nou primer ministre.

La situació a Txèquia no s’escapa del pessimisme econòmic europeu, esclar, amb la inflació i els increments del preu de l’energia,  que s’intensificaran a partir del gener.

Mentrestant anem passant de «pandèmia» a «endèmia», hem vist pujar i baixar l’onada mentre es comença a implementar la tercera dosi.

CULTURA
Hi ha l’actualitat i hi ha la cultura, allò més permanent. Les dates ens guien:
octubre  és el mes de commemoració de la independència txeca;
novembre és el més de Sant Martí de l’oca i el vi novell i el 17 de novembre;
desembre és el mes de Mikuláš.
Si us voleu introduir en les dates de la cultura txeca seguiu l’etiqueta «calendari txec».

També hem parlat d’una pagesa anciana de Moràvia, d’una fàbrica de ceràmica de més de cent anys i d’un dissenyador txec de la penúltima generació, tots ells units pel fil de la tradició:  sobre els dibuixos blaus de l’art popular txec i la porcellana del «cibulák».

De cara a aquest any anirem traient una sèrie sobre ressenyes de cinema txec després de 1989.

LLIBRES
A les llibreries de Praga, que teniu a la guia, arriben els últims llibres publicats en anglès, que així ens connecten amb debats en curs al món.
El Xavi Martí ha dedicat temps del confinament a llegir i comparteix les seves lectures sobre computació quàntica  i sobre la polèmica entre apostar per la probabilitat i assegurarla supervivència.
Aviat en sortirà una altra.

COMPLICITAT I COL·LABORACIÓ
La |REVISTA|KAMPA| és una iniciativa amb el suport del Casal Catalanotxec.
Concreta la idea, desenvolupada en aquest article (llarguet, teòric), del casal digital.

La pregunta que l’existència de la revista vol respondre és si de la complicitat i la col·laboració en pot sortir alguna cosa que superi la suma de les parts. 

És igual que el propòsit de les entitats tradicionals a l’exterior.
La revista és una eina més, un recurs més, digital.

Per tant t’interessa si ofereixes algun servei o producte, o només per compartir experiències. Posa’t en contacte i parlem-ne. Pots contestar aquest correu.

Parla del lloc, l’establiment o el servei que t’agrada i voldries recomanar perquè surti a la guia. Perquè sí, perquè beneficiï algú altre. Més: l’excursió, la pel·lícula, el llibre.  No cal que sigui elaborat: podem partir de simples links i notes de veu i convertir-los en contingut de qualitat cuidada.

Com sempre, et desitgem una lectura inspiradora. 

Molt bon any nou!

Salut,

Antoni Ferrando, editor