Kamil Lhoták i la poesia de la màquina i el suburbi

Cartell d’una exposició de Lhoták (turistika.cz)

Kamil Lhoták (1912-1990) és un dels artistes més personals i inconfusibles del segle XX txec. Completament autodidacta, sense cap educació artística formal, va desenvolupar un estil propi basat en una poètica de la màquina i del suburbi. Els motius es van repetint i variant: el globus aerostàtic, el tren, el cotxe antic, els submarí, la sitja, el dipòsit, la carpa del circ, el jardí buit, a la perifèria urbana, és a dir de Praga.

Va ser sempre figuratiu, però les seves imatges tenen una textura poètica, com de somni. Per exemple té moltes escenes de jardins on sembla que algú se n’acaba d’anar. Va ser sempre molt directe i reconeixible i fins avui popular, i se’l pot admirar sense llegir ni una línia de text d’expert acadèmic. Juntament amb els quadres va fer molta il·lustració de llibres.

Kamil Lhoták, Cotxes i globus, 1970 (Auta a balon, galerieplatyz.cz)