Kasárna Karlín: una història d’èxit (de moment)

Del dia de la inauguració, el 2017 (kasarnakarlin.cz)

Si viviu a Praga i coneixeu la Kasárna Karlín aneu-hi perquè igual enguany la tanquen. O no! Està per veure. Si no la coneixeu, descobriu-la. Hi ha bars, cafès, clubs, cinema d’estiu, sauna (!), vòlei platja, sorra per als menuts, galeria d’art, exposicions i més. Per què es podria acabar tot en un tres i no res? Perquè Matěj Velek, el kulturní developer i cap visible de l’equip promotor, és un rellogat del Ministeri de Justícia, que va comprar la caserna a l’Exèrcit pensant en fer-hi algun dia Tribunals i altres instal·lacions. Aquest article va de Kasárna Karlín com un cas de col·laboració público-privada en la gestió i la producció cultural a Praga.

La lluita de dues burocràcies públiques

Els plans de convertir casernes del segle XIX abandonades en tribunals i en una ciutat de la justícia costaran enormes quantitats de diners. Mentre no hi hagi els diners assignats s’aprofita l’edifici per a la gent, s’obre al públic, de forma efímera.

Alhora l’Ajuntament del Districte de Praga 8 també pot posar tot el seu pes darrere el projecte i lluitar per la infrastructura amb el Ministeri de Justícia, és a dir l’Estat, sobretot per la via legal, de manera que mentre no hi hagi un desenllaç probablement tot continuarà igual.

Ara mateix el lloc és una evolució moderna del Biergarten centreuropeu, les extensions de taules grans a l’aire lliure on la gent s’agrupa, conversa i beu sobretot cervesa. Velek i el seu equip entre el 2013 i el 2015 ja van reviure amb la mateixa filosofia l’Estació de Càrrega de Žižkov (Nákladové nádraží Žižkov), una altra infraestructura vella, enorme, heretada del passat.

Paral·lelament a la pugna entre institucions hi ha la pressió del mercat. La caserna està en una de les zones de la ciutat més cobejades pel negoci immobiliari. A pocs minuts a peu creixen brillants edificis administratius de vidre i acer i tot de restaurants per als assalariats.

Emprenedoria cultural

La gent com Matěj Velek són alguna cosa així com «emprenedors culturals». Molts venen de la producció de televisió i cinema i de la publicitat i inverteixen temps i diners propis en projectes, en el benentès que les subvencions públiques i privades arribaran.

La Kasárna Karlín probablement no hauria sortit si els polítics municipals del districte no haguessin facilitat una trobada amb el ministre de Justícia de torn. Les empreses privades venen poc després, com a tot arreu on s’acumula gent i es pot competir per la seva atenció.

Llegint com es presenta Velek a la web de la Kasárna Karlín crida l’atenció com defensa el seu propi rol d’emprenedor cultural: jo i els meus tenim la idea, hi posem temps i diners, els beneficis de bar van cap al projecte, per això és important que no us porteu el propi menjar, etc.

Crida l’atenció el pragmatisme i la naturalitat amb què parla de les coses i del seu cost, sense abandonar un fort esperit de servei públic. Volen fer un lloc sense vizuální smog (esmog o contaminació visual), és a dir cuidat estèticament, amb obres d’art, sense (gaire) publicitat, i pensat per a totes les generacions, des dels més menuts fins a la gent gran. I si s’acaba perquè s’ha d’acabar passarem a una altra cosa, i tal dia fara un any.