Apunts per a una visita a Kutná Hora

Podeu contractar tours a Kutná Hora Pragueando i a Prg Tours. Consulteu la disponibilitat de guies en català.

Treballar en una mina de plata a l’Edat Mitjana deu quedar alt en la llista de coses horribles que és possible imaginar. L’experiència es pot reviure a Kutná Hora, al museu de les mines de plata i a la reconstrucció d’un pou. Des de la tètrica profunditat es pot passar a les altures lluminoses del gòtic tardà de la catedral de Santa Bàrbara. El centre històric d’aquesta vila de vint mil habitants és a la llista de l’Unesco desde 1995. L’esforç oficial de promoció turística es basa en recrear el vell esplendor baixmedieval i contrastar-lo amb la modernitat d’un museu d’art contemporani en un edifici històric recuperat. Tot a mig camí de Brno des de Praga, a vuitanta quilòmetres en cotxe, una hora, també ben comunicada en tren, fàcil de visitar en un dia.

Vídeo de Kutná Hora a czechtourism.com

Santa Bàrbara

El temple dedicat a la patrona dels miners es deu als mateixos arquitectes Petr Parléř i el seu fill, i a Benedikt Rejt, que també van construir al Castell de Praga. És un testimoni principal de l’antic esplendor del lloc. Havia de competir amb la mateixa Catedral de Sant Vít a Praga, però entre epidèmies, guerres hussites i altres crisis es va haver d’aturar. És una joia del gòtic tardà, pels contraforts dels Parléř i pel sistema de tres piràmides còncaves al sostre que va idear Rejt. Els teulats són de restauracions del segle XIX.

Santa Bàrbara a l’Instagram de l’organisme de promoció turística regional (centralbohemia.cz/en)

El GASK

El GASK – Galerie Středočeského kraje és un museu d’art contemporani i és una de les iniciatives que més èxit ha tingut èxit a l’hora de potenciar el turisme cultural fora de Praga. És possible gràcies a l’opció estratègia que ha fet l’administració regional. Té col·leccions permanents i exposicions temporals, i l’entorn és de fet un parc, on se celebren concerts.

Més coses: fer monedes, veure decoració amb ossos

Estètica fúnebre (sedlec.info)

Podeu comprovar com s’encunyen monedes a l’antiga fàbrica, i en un suburbi, Sedlec, hi ha una església decorada amb ossos trets de morts de fosses comunes de guerres oblidades. És una supervivència de l’estètica i la sensibilitat fúnebre del segle XIX.

Sortir de Praga és una bona oportunitat de descobrir la cuina txeca, que és el concepte dominant a la majoria dels restaurants un cop es deixa la capital. Podeu començar explorar per la web de promoció turística municipal. També hi ha guies privats organitzats.