Limonádový Joe (1964)

Cinema txec dels anys seixanta (4)

Limonádový Joe

Limonádový Joe aneb Koňská opera (Joe Llimonada o una Òpera de Cavalls, Joe Lemonade a IMDB, i a la base de dades de l’spaghetti western) és una altra joia del cinema txec dels anys seixanta que us proposem descobrir. És una paròdia deliciosa del western clàssic. El dolent és un borratxo violent, lleig, cruel i mig idiota, va brut i fa pudor. El bo és més alt i més guapo, no perd mai la calma, va de blanc i net com una patena i és abstemi. Només beu un refresc de cola que promociona (en txec «limonáda» és el substantiu genèric del refresc no alcohòlic).

El tràiler de Limonádový Joe a YouTube.

La ciutat de l’oest es diu «Stetson». El saloon es diu «Trigger Whisky». Entra el foraster, crida l’atenció i demana… una limonáda. Diu que no beu perquè afectaria la seva punteria. Aviat es posa d’acord amb la bella i bona Winnifred Goodman i el seu pare i obren un local sense begudes alcohòliques.

Les escenes estan tenyides amb una tècnica d’acolorir els fotogrames heretada del cinema mut. Hi ha escenes en tons sèpia, blau, vermell, per separar humors i moments.

Un altre dels dolents és el gran Miloš Kopecký, una llegenda del cinema de l’època. El personatge es diu Horác (Horaci), atenció, Badman, perquè el guió és delirant, no desaprofita ni una oportunitat.

L’àlies de Horác Badman és «Hogo Fogo». El terme («hogo fogo») ha quedat en la llengua txeca parlada des d’aleshores, vol dir dignitat autoconcedida, exagerada, presumptuosa i en última instància falsa.

Bona part de la permanència de la pel·lícula s’explica també per la música, gràcies a cantants molt populars a l’època com Waldemar Matuška o Karel Gott. També va actuar en un rol menor un jove Vladimír Menšík, que arribaria a ser molt popular.