Kdo chce zabít Jessii? (1966)

Cinema txec dels anys seixanta (5)

A la Txecoslovàquia dels anys seixanta, durant el règim comunista, no arribava gaire còmic occidental i anava dedicat sobretot a nens i preadolescents, com ara el gos Pifík (de l’original francès Pifou) a la revista ABC o Sedmička pionýrů, per a joves. Les revistes Čtyřlístek i Kocour Vavřinec arribaven a uns tiratges massius.

El còmic de Kdo chce zabít Jessii? (Who Wants to Kill Jessie? a IMDB) era d’un estil més adult. L’autor era Karel Saudek, també il·lustrador i pintor. La diferència estava en l’erotisme o en la sensualitat de la protagonista, Olga Schoberová.

El professor Jindřich Beránek descobreix un còmics sobre Jessie i el seu guant antigravetat, capaç de donar una força sobrehumana a qui se’l posi. El professor Beránek queda captivat per la idea, i un dia Jessie salta del còmic a la vida real, seguida per dos enemics, un forçut que sembla Superman i un cowboy. Tots tres no parlen com la gent normal, sinó en bombolles de còmic dins d’una pel·lícula realista.

El paper de Jessie el va fer Olga Schoberová, que ja va aparèixer a la pel·lícula Limonádový Joe i va ser un dels rostres de la nova onada del cinema txec dels anys seixanta. La pel·lícula té tota ella una qualitat de paròdia del cinema d’acció, de broma sostinguda. Probablement no ha envellit gaire bé, avui no superaria els filtres de la correcció política.