Prígl, sarcasme txec per a sibarites

(prigl.cz)

En temps d’estupidesa triomfant i contra la dictadura cuqui, la web Prígl (en txec) és una espècie de miracle. Publica dos o tres articles l’any i té milers de likes i extensos comentaris, encara que mai serà un producte per a les masses. És un antídot fantàstic contra la xerrameca esotèrica i les pseudosavieses asiàtiques, el fast food new age californià, els memes kitsch a la Coelho; és una cosa que exèrcits de terapeutes, xarlatans, coachs i venedors d’unguent de pell de serp de tot tipus preferirien pensar que no existeix i actuaran de fet com si no existís. Però existeix: el poder alliberador del sarcasme. El poder de mirar la realitat a la cara. Després d’això, la compassió i l’empatia són el veritable acte de coratge. Però això sí, fora de l’escenari. Anem a veure l’últim article, sobre la quarantena.

Per començar, té un títol que com sempre és una declaració de principis: “Quarentena: no feu com que no us va agradar, putetes gandules.”

Diu “putetes” i es refereix als seus lectors: “nedělejte, že se vam to nelíbilo, vi liny děvky”.

Comença així:

“Mantentenir-se calent, no anar enlloc, tret d’anar a buscar cervesa a la nevera. El coronavirus ha elevat aquesta estratègia de supervivència txeca a un factor clau en la seguretat nacional. Resulta que fronteres tancades, bordells tancats o fins i tot hospodes tancades no molesten gaire els txecs. Els artistes, insidiosos com són de forma innata, han omplert les xarxes de concerts, lectures i teatre no sol·licitat, i els escriptors en particular s’han comportat com autèntics bastards, quan no han dubtat a llançar a l’èter les seves històries de quarantena, en què han demostrat a tota la nació dur unes vides encara més avorrides que les dels comptables de nòmines.”

Aquest és el gran final.

“Alcohòlics, hepàtics, diabètics i milers de patriotes estan preparats per lluitar en el front dels plaers assequibles contra les negres perspectives del producte interior brut txec. A tots ells els correspondrà un monument al Consumidor Desconegut, amb una bossa de la compra a la mà. “

Si el vostre txec us ho permet, és mel.