Letní Filmová Škola a Uherské Hradiště

Cinema a la fresca al festival (lfs.cz)

Fa quasi cinquanta anys que va, és un festival que ve històricament de fer una escola d’estiu centrada en el cinema, organitzada per l’Associació de Cineclubs Txecs. Al principi era només per a membres, més tard es fa públic, avui posa en el mapa la ciutat morava d’Uherské Hradiště, a l’extrem sudest del país, tocant a Eslovàquia i Hongria. La ciutat té 25 mil habitants i el festival rep els últims anys 5000 visitants. La Letní Filmová Škola (LFŠ) és un festival cinèfil, amb pel·lícules noves i perles d’arxiu organitzades en diversos conceptes. Aquest any hi ha, entre altres, retrospectives d’Andrzej Wajda i Buster Keaton, es recorda el Free Cinema anglès i el país convidat és Israel. Es convida personalitats expertes rellevants al programa, per exemple amb la retrospectiva de Wajda ve un expert polonès. Es repassen aspectes de la història del cinema txec i les pel·lícules més recents. Es podria dir que la LFŠ és l’antítesi del festival de cinema de Karlovy Vary, a l’extrem oest del país, que és un festival clàssic de la lliga de Cannes, Sant Sebastià o Berlín. (Programa de la LFŠ.)