Sedmikrásky (1966)

Cinema txec dels anys seixanta (6)

Dues amigues, Marie i Marie, arriben a la conclusió que el món està corromput, i per tant elles també es corrompran. Es passen el dia fent el gandul el pis que comparteixen, i els vespres sedueixen senyors més grans, es deixen convidar a sopar i els pregunten “Kdy vam to jede?”, és a dir “a quina hora surt?”, s’entén que el seu tren, senyor, passi-ho bé i moltes gràcies. Això les diverteix moltíssim.

La directora, Věra Chytilová, és un altre dels noms claus de la nova onada txecoslovaca, la brillant generació de cineastes que va emergir els anys seixanta a l’Escola de Cinema de Praga (FAMU).

La preocupació per la vida de la dona ja és al seu primer documental, Pytel Blech (1962), que capta la vida en un internat de noies associat a una fàbrica tèxtil. “O něčem jiném” (1963) és la història de dues dones insatisfetes que volen canviar de vida, ho intenten i tornen al punt de partida.

Sedmikrásky és la pel·lícula clau. Canvia de registre, passa a l’humor. És poc més que una succesió d’escenes, d’esquetxos diríem avui. Visualment és pur esperit dels anys seixanta. En el disseny de producció es va deixar anar Ester Krumbachová, en l’interior del pis, els vestits de les protagonistes.

Si Sedmikrásky té algun tema és l’exaltació desenfadada de l’alegria de viure i de la llibertat en la dona. És un producte del seu temps i alhora és vigent com mai, quasi qualsevol fotograma podria il·lustrar avui un cartell feminista de les netes de la directora i les actrius.