newsletter 20/10

Ja ha sortit la newsletter d’octubre, si la vols rebre al correu t’hi has de subscriure.

|REVISTA|KAMPA| OCTUBRE

Hola com va?

Continues rebent això perquè et vas subscriure al newsletter de la Revista Kampa.

A continuació tens una recapitulació del que ha sortit el setembre.

Recorda que ens pots donar suport amb visites i comentaris, compartint contingut a les teves xarxes o fent-te del Casal Catalanotxec.

Et pots posar en contacte si tens idees o propostes sobre contingut que t’agradaria veure.

QUÈ HEM FET

Hem seguit l’acte virtual de la Diada organitzat per la Delegació de la Generalitat a Viena.

Hem parlat de la “Festa Major” de Praga, un dia pensat per viure la ciutat “d’una altra manera”.

La data del calendari txec el setembre és el 28, festiu perquè se celebra l’Estat txec o la independència.

GENT

Començàvem el mes parlant de Michael KOMM, un fotògraf especialitzat en el reportatge periodístic, que ha documentat alguns anys de la vida de la comunitat txecocatalana a Praga.

Hem parlat amb l’Andrea RIBERA, una grafista catalana de l’última fornada que arriba a Txèquia. No sembla molt aventurat predir, vistes les perspectives a Catalunya, que arribaran més professionals joves.

PRAGA

Hem continuat la sèrie dels cafès amb un punt d’autèntic o original, d’entre la rica cultura cafetera de la ciutat, parlant del Super Tramp Coffee.

En urbanisme i arquitectura hem vist dues notícies que afecten el barri de Žižkov. S’ha començat a fer un pas directe per unir-lo amb l’Estació central del tren, i hem sabut d’un projecte que si prospera dotarà el barri i la ciutat d’una infrastructura nova d’alt nivell, dedicada a la dansa.

Potser ens repetim parlant del “pragocentrisme” de la Revista, tot i que si ets a la capital no t’importarà. Posa’t en contacte si no hi ets i t’agradaria veure reflectit en la revista allò que hi ha vida fora de Praga 🙂

MEMÒRIA

A l’agost vam parlar de la invasió soviètica de 1968. Vítek GROESL, un col·laborador txec que estudia català, ens presenta Vlasta, un suburbi de Praga construït per allotjar famílies de l’exèrcit txecoslovac desplaçades per la invasió, quan les van fer fora del lloc on eren per allotjar les famílies militars soviètiques, destinades a quedar-se quasi vint anys.

La memòria històrica recent també és a l’extraordinària pel·lícula “Paisatge en l’ombra”, de Bohdan Sláma, acabada d’estrenar. Tracta un dels temes més incòmodes de la història recent, la neteja ètnica dels txecs de parla alemanya després de la Segona Guerra Mundial. Per això ens sembla admirable.

CULTURA

Vam passar per un festival de joves il·lustradors. Hi ha una exposició del pintor Mucha, creador de la dona icònica de l’Art nouveau: qualsevol la pot reconèixer sense saber que la va crear un pintor txec a París. L’acte és una acció de mercadotècnia itinerant, pensada per garantir als inversors una renda.

Ha continuat la sèrie de notes sobre el cinema txec dels anys seixanta. Si veieu Sedmikrásky (1966) us sorprendrà la llibertat d’esperit que podien arribar a tenir algunes àvies de les dones txeques d’avui.

Dins de la mateixa sèrie hem vist Černý Petr (1963), la primera pel·lícula de Miloš Forman. És una visió de la vida a la província txeca a l’època, l’article explica per què és important.

CASALET

Continuen els preparatius per organitzar activitats per als nens amb monitors, si la pandèmia ho permet, que ja ho veurem.

Mentrestant treiem coses que us poden interessar si teniu petits, com el Museu Nacional de la Tècnica. Està ple d’avions, cotxes i artefactes, per tant és ideal per a estimular curiositats i vocacions d’enginyeria.

QUÈ VOLEM FER

El que pretén ser la Revista Kampa està explicat en un article per si us hi voleu entretenir (llarguet, teòric).

Acabem. Una cosa: entrem a la tardor sota el signe de la pandèmia, que a Txèquia ha empitjorat en relació amb la primavera i l’estiu. Toca cuidar-se i buscar el millor equilibri possible entre fer com si res i viure amb por.

Et desitgem una lectura inspiradora!

____

La Revista Kampa té el suport del Casal Catalanotxec

(Cancel·les la subscripció contestant a aquest missatge un correu buit)