newsletter 20/12

Els subscriptors ja han rebut la newsletter de desembre, si la vols rebre al correu t’hi has de subscriure.

|REVISTA|KAMPA| NEWSLETTER DESEMBRE

Hola! 
Continuem i quin remei, hem de fer variacions sobre la mateixa pandèmia. 

Com deveu saber els números txecs sembla que ha millorat una mica la segona meitat de novembre, dilluns l’ensenyament primari va obrir i dijous, el dia 3 quan rebeu això, reobren els bars i les botigues non-food. A veure.

Dues coses que han passat ara en el moment de tancar aquest text ens il·lustren la dificultat del que podem fer des d’una iniciativa com la Revista Kampa.

Ara mateix estem a l’espera de saber que:
1) POTSER afluixen els requisits de PDIA/PCR negatiu per entrar a Espanya;
https://www.revistakampa.eu/2020/11/30/estudien-prova-dantigens-per-entrar-a-lestat-espanyol/

2) i alhora que POTSER ens podrem descarregar la documentació electoral de les pròximes eleccions.
https://www.revistakampa.eu/2020/12/02/descarregar-la-documentacio-electoral-podria-facilitar-el-vot-exterior-la-jec-parlara-aviat/

Ho sabrem aviat. Mentrestant hem creat una pàgina fixa amb webs rellevants sobre la Covid.
https://www.revistakampa.eu/covid/
Si creieu que hi falta alguna cosa ho dieu.

Intentem recollir les decisions que va prenent el govern txec, pengem els pdfs amb els comunicats oficials que surten després dels consells de ministres. Els va traduint a l’espanyol un voluntari i els penja al FB.

En l’apartat d’idees, per mirar d’agafar una mica de la necessària distància, ens va cridar l’atenció l’antropòloga i sociòloga txeca Tereza STÖCKELOVÁ, parlant de la necessitat d’ampliar el debat sobre l’epidèmia: cal saber de ciència mèdica i que el públic s’il·lustri, però no és només qüestió de ciència mèdica.
https://www.revistakampa.eu/2020/11/09/tereza-stockelova-sobre-el-clima-el-virus-i-letica-de-la-ciencia/

Tot el que es publica entorn de la pandèmia surt sota una etiqueta pròpia
https://www.revistakampa.eu/tag/covid-19/

CASALET
El mes de novembre s’han celebrat cinc sessions en línia. La cosa va agafant ritme i constància. Si teniu petits ja ho sabeu. La Joana i la Clara, dues científiques catalanes formant-se a Praga, preparen endevinalles, contes i cançons per als més petits. Teniu una petita constància de cada sessió, tot endreçat sota una etiqueta pròpia.
https://www.revistakampa.eu/tag/casalet/

NENS I PANTALLES
Parlant de nens i de pandèmia un lector resident a Praga, pare de nens petits, ens ha fet arribar una ressenya excel·lent de quatre llibres que parlen de la dieta de pantalla justa. La qüestió hauria d’interessar tothom. 
https://www.revistakampa.eu/2020/11/11/de-pandemies-pantalles-i-llibres/
La BONA notícia és que aquest lector té com a mínim dos articles més preparats. 

ECONOMIA
Continua la sèrie d’articles dels consultor Carles BRUNAT comparant l’economia de Txèquia i Catalunya. Arriba a la conclusió que els txecs estan relativament més ben preparats per al mal temps que ve.
https://www.revistakampa.eu/2020/11/19/txequia-i-catalunya-dues-economies-davant-del-mon-despres-del-covid-2/

LLENGUA TXECA, LLENGUA CATALANA
Si no us inspirem nosaltres a estudiat txec, qui ho farà? Tenim contingut exclusiu, inspirat pel professor Vicent BELTRAN CALVO i la seva comparació del català i el txec. Creiem que us ofereix una pista d’aterratge als qui preneu la decisió de posar-vos a estudiat txec. La trobareu sota l’etiqueta “idioma txec”.
https://www.revistakampa.eu/tag/idioma-txec/

Si en comptes d’estudiar txec trieu estudiar català, potser no sabíeu que a la primavera us podreu treure certificats oficials C1 i C2, per si us serveix en la trajectòria professional o acadèmica futura. Ens ho han explicat els del grau de català de Brno (caldria anar a Brno)
https://www.revistakampa.eu/2020/11/20/com-obtenir-el-certificat-c1-i-c2-de-catala-a-txequia/

CULTURA
Hem acabat la sèrie de cinema txec dels anys seixanta amb Ucho, un thriller de 1970 sobre la repressió política
https://www.revistakampa.eu/2020/11/05/ucho-1970-2/

Però com que el cinema txec no s’acaba mai n’hem començat una altra sobre pel·lícules posteriors a 1989. La primera és Els anys del Xacal
https://www.revistakampa.eu/2020/11/25/sakali-leta-1993/
un musical que exalta l’alegria de viure de la joventut derrotada als anys cinquanta, que canta i balla rock and roll mentre el règim afusella, empresona i condemna a treballs forçats en mines d’urani.

Hem recordat fins a tres festivals de cinematografies estatals (França, Itàlia, Austràlia/Nova Zelanda) que se tenen en comú el mateix format: breus, barats i, pandèmia obliga, en línia. No falta qui diu que aquella manera d’anar al cinema “de tota la vida” és història, i que el cinema per Internet ja quedarà permanent.

La data del calendari txec del mes de novembre és el 17. Avui és el dia de la democràcia, però el  sentit ha anat variant en el temps.
https://www.revistakampa.eu/2020/11/17/el-17-de-novembre-i-la-democracia-txeca/

La cuina txeca es mereix una oportunitat. D’entre els infinits recursos que hi ha us suggerim donar un cop d’ull a la web en què el govern txec es gasta els diners dels contribuents per reposicionar i repensar i re-el que sigui la cuina nacional.
https://www.revistakampa.eu/2020/11/24/gastronomia-txeca/

VIURE A PRAGA: PASSEJAR…
Esperem que us il·lusioni tant com a nosatres trobar senyals de vida intel·ligent en l’escuma dels dies que passen: hi ha polítics i tècnics il·lustrats planificant la ciutat del futur, i quan s’abandona un tram de via ferroviària doble es decideix fer una ruta per a caminants i ciclistes.
https://www.revistakampa.eu/2020/11/28/faran-duna-antiga-via-un-passeig-entre-vrsovice-i-strasnice/

 ..I UN BON LAMPISTA
Com que mentrestant, per molt abstractes que ens posem una aixeta trencada sempre ens pot tornar a terra, convé tenir a mà un bon lampista. El Daniel Kozák és colombià fill de txec, parla el dolç castellà d’aquelles terres, és un enginyer convertit en mecànic i arregla qualsevol cosa que tingui a veure amb aigua, electricitat o mecànica, com ara les vostres bicicletes o les de la canalla. Ah, i és molt bon tio.  
https://www.revistakampa.eu/2020/11/26/el-dani-k-ho-arregla-tot/

Us agradaria trobar referències de serveis de qualitat provada a la Revista? Comenceu per compartir els vostres 🙂
Anem acabant,

Recordeu que la Revista Kampa té el suport del Casal Catalanotxec. Fent-vos del Casal i renovant  doneu suport. També comentant i remenant per les vostres xarxes, etc.
Rebeu això perquè us hi vau subscriure, sempre podeu cancel·lar tornar un correu buit.

Com sempre, us desitgem una lectura inspiradora!