newsletter 21/02

Els subscriptors ja han rebut la newsletter de febrer, si la vols rebre al correu t’hi has de subscriure.

REVISTA|KAMPA| NEWSLETTER FEBRER

Hola a tothom,

El virus i les eleccions del 14-F ens han ocupat bona part del mes de gener. El mes ha acabat amb una estabilització dels casos per milió d’habitants tant a Txèquia com a Espanya entorn de 700. Continua sent massa, però Espanya va començar el mes en 200 i Txèquia estava en 1200 a mitjans de gener. 

A Txèquia s’anunciava una inscripció per a reservar vacuna a partir de l’1 de febrer

ELECCIONS 14-F
Hem creat una pàgina amb recursos sobre les eleccions. Ara mateix el que s’hi pot fer és comprovar per on van les vostres paperetes, suposant que tota la resta l’hagueu fet bé. 

El vot exterior continua sent el desastre habitual. A tot el món, els 39 mil vots concedits el 2017 enguany són només 15 mil. A Txèquia s’han concedit entre 40 i 52 vots i a Eslovàquia entre 1 i 15. Penseu que a Txèquia fonts orals de l’ambaixada espanyola van dir a qui això signa “ya sois tres mil” en el moment de renovar el passaport, cosa que permet fer l’estimació d’entre 300 i 400 catalans a Txèquia.   

En el moment d’enviar això encara és actual un debat electoral orientat a l’exterior, organitzat pel casal de Brusel·les i la FIEC.

CASALET
El Casalet ha fet dues sessions encara en línia. Les teniu sota l’etiqueta de Casalet. La Joana i la Clara ja han acumulat una bonica quantitat de recursos i activitats.

Ens hem permès cridar l’atenció sobre plataformes que també ofereixen contingut per a nens, com són Ztory i Iquiosc.

PER A TOTA LA FAMÍLIA
Hi ha contingut de fet per a tota la família. Iquiosc té diaris i revistes per a tots els gustos, i la Llibreria Ona de Barcelona ens ha confirmat que serveix a Txèquia a un sobrepreu mòdic. Trenta mil títols en català a la vostra disposició.

IDEES
Ens omple de satisfacció haver publicat la tercera i última entrega d’una comparació de l’estructura econòmica de Txèquia i Catalunya, a càrrec del consultor Carles BRUNAT.

Un lector devorador de llibres que vol restar anònim ens va fer un article sobre pantalles, dades i algoritmes. Aquesta vegada ha revisat llibres de divulgació sobre genètica. El Darwin de la genètica era un modest religiós que remenava un hortet amb pèsols a Brno, on avui el recorden com un heroi. Dona nom a una universitat.  

CULTURA
Michal BRABEC, un jove i brillant traductor del català a al txec, ha fet i promogut la publicació en txec de la novel·la Jo soc aquell que va matar Franco, de Joan-Lluís LLUÍS. Si teniu lectors txecs a prop els ho podeu suggerir. Els amics txecs de Catalunya es mereixen el vostre suport real.

Ens hem fet ressò de la publicació en català de R.U.R., una obra de teatre que vista avui no és gran cosa, però tindrà fama eterna per haver introduït la paraula “robot”.

Hem continuat amb la sèrie que us anima estudiar txec buscant els punts de contacte entre el català i el txec, o similituds i diferències entre els dos idiomes clares d’entendre, amb l’ànim d’ajudar-vos a “aterrar” en l’idioma el país que ens acull als qui feu el pas de començar a estudiar-lo. La sèrie està inspirada en un treball de Vicent BELTRAN CALVO, de la Universitat d’Alacant.

Hem iniciat una nova sèrie, sobre llibres clau de la cultura txeca. El primer és Babička, de Božena Němcová (la senyora del bitllet de CZK 500). Un clàssic, mil vegades versionat, però important perquè va ser el primer llibre que van llegir les masses, el poble, en ple segle XIX.

CIUTAT D’ARTISTES?
També ens ha cridat l’atenció un artista suec resident a Praga, Erik JOHANSSON, que fa unes fotografies aparentment impossibles. La nostra ciutat és un lloc atractiu per a alguns artistes. N’hi ha molts, moltíssims. Mirarem d’anar-ne treient algun.

Recordeu que la |REVISTA|KAMPA| es publica amb el suport del Casal Catalanotxec. Li doneu suport fent-vos del Casal, fent-la córrer per les vostres xarxes i enviant-nos tant coses que feu i veneu a Txèquia com coses que sabeu i que voleu compartir pensant en una diguem-ne comunitat.

Com sempre, us desitgem una lectura inspiradora!

_____
Reps això perquè t’hi vas subscriure, pots deixar de rebre-ho si contestes un correu buit.