newsletter 21/03

Els subscriptors ja han rebut la newsletter de març, si la vols rebre al correu t’hi has de subscriure.

|REVISTA|KAMPA| NEWSLETTER MARÇ

Hola a tothom,

Com ja deveu haver notat el mes de febrer ha elevat a desastre la situació sanitària a Txèquia, amb hospitals quasi col·lapsats i confinament dur. De manera que cuideu-vos, feu el favor.

Estem seguint, perquè en algun número cal fixar-se, els casos confirmats per milió d’habitants, i a final de mes estaven en més de 1000 a Txèquia i menys de 200 a Espanya, quan a principis de mes estaven els dos països entorn de 600. Tot això només en un mes.

Seguim l’aplicació de la web ourlwordindata.org, que al seu torn treu les dades de la Johns Hopkins (les qüestions tècniques i de mètode estan profusament explicades a les webs en qüestió).

Si llegiu en txec vam cridar l’atenció a l’octubre sobre Jan Kulveit, un científic txec a Oxford, amb un article que publica al seu FB el millor que es pot llegir sobre la crisi sanitària al país. Precisament el cita la CNN en un article en anglès sobre la situació actual al país.

També hem incorporat les traduccions a l’espanyol dels comunicats de les rodes de premsa del govern txec que fa a l’espanyol un txec voluntari, i les publica al seu FB. Ho teniu tot a la pàgina de recursos sobre la Covid de la Revista, que anem actualitzant. Si hi trobeu a faltar una cosa ens ho feu saber.

ASSEMBLEA DEL CASAL
S’ha fet l’Assemblea anual del Casal, no cal dir que virtual. Podeu llegir aquesta nota informativa sobre com va anar, però en essència s’ha renovat l’equip directiu, la Natàlia SOLER continua sent presidenta i entren persones noves.

La Junta s’orientarà a consolidar el suport a aquesta Revista i al Casalet, les activitats infantils. Es renovarà la presència a la web i es mirarà de captar més socis.

Quant al balanç de l’any transcorregut està indefectiblement marcat per la pandèmia, que ha provocat una certa atonia organitzacional: si es fan menys coses presencials es crida menys l’atenció, etc.

Per mirar de revertir la tendència s’estableix una tarifa encara més simbòlica i bàsica de només CZK 150, que es justifica amb la pandèmia. Fent-vos del Casal doneu suport a la Revista. Si voleu saber com fer-ho contesteu aquest correu.

ELECCIONS CATALANES
Hem seguit tot el procés del vot exterior de les eleccions a Catalunya el 14 de febrer. A Txèquia ha funcionat en part, hi ha gent que diu que ha votat i gent que no. Globalment el procés és un desastre i nega el dret de vot efectiu al resident exterior.

Així, només un 4,2% dels electors del cens exterior ha acabat votant, uns 10 mil vots. Els resultats reprodueixen (més o menys) els resultats catalans, tot i que amb un cert avantatge dels partits que es declaren independentistes. Aquí teniu els resultats comentats.

A final de mes ens vam fer ressò d’una notícia de La Vanguardia que recollia l’aprovació al Congrés espanyol d’una derogació del vot pregat. Mirarem de seguir la qüestió.

CASALET
El Casalet continua en línia. Continuem recollint les sessions virtuals i mirem de presentar nous recursos. Ho teniu tot sota l’etiqueta Casalet.

CAMINA QUE CAMINARÀS
La combinació de pandèmia i restriccions us pot portar a redescobrir això tan vell de l’anar a peu. Si viviu a Praga ja sabeu que la ciutat es presta a innumerables passejades. Vam publicar una passejada de Hradčanská a Žižkov.

Però sabem que el país és molt més que la capital i no volem que ens acusin de centralisme. També hem publicat una ruta fora de Praga, de Beroun a Karlštejn.

Aquesta ruta pel bosc ens permet recuperar un article de Vítek GROESL sobre la magnífica xarxa de rutes de lexcursionisme a Txèquia.

Coneixeu més rutes? Ens les podeu enviar. No cal que sigui text, només cal que doneu la idea, un parell de fotos si podeu i ho documentarem i redactarem.

CULTURA
Dins de la sèrie sobre el cinema txec després de 1989 hem parlar de la pel·lícula “Akumulátor 1”, una faula que es va avançar en predir la perillosa seducció dels mons virtuals i les realitats paral·leles, però es va equivocar sobrevalorant la televisió i menystenint Internet, que aleshores començava.

Hem revisat un altre dels llibres bàsics del canon txec, El bon soldat Švejk”. Us ho podeu mirar si us interessa saber qui és Švejk i per què és important per als txecs


ESTUDIANTS DE BRNO
Com potser ja sabeu a Brno hi ha un grau de català. Són sobretot estudiants txecs que dins de les humanitats i la filologia romànica trien aprofundir en el català. Aquesta Revista els dona una plataforma d’expressió. Estem en converses per ampliar col·laboracions dels estudiants, que són els millors ambaixadors possibles de la realitat txeca.


COL·LABORACIÓ I SUPORT

Recordeu que rebeu això perquè hi esteu subscrits i us podeu desapuntar tornant un correu buit.

Si voleu donar suport a la Revista feu-vos del Casal. Per saber què fer contesteu aquest correu.

També podeu escriure si veneu productes i serveis que podrien interessar la comunitat catalana, o si voldríeu veure algun contingut en concret, o si teniu contingut que creieu que es pot publicar, en general. D’entrada parlem-ne.

Com diem sempre, us desitgem una lectura inspiradora!