Újezd-Petřín-Strahov-Petřín-Malá Strana

Caminar per Praga (2)

Monument a les víctimes del comunisme (Zoubek, Hölzl, Kerel. Foto: cs.wikipedia.org)

L’altre dia vam anar de Hradčanská a Žižkov, avui ens quedem a la riba esquerra. Comencem al monument a les víctimes del comunisme, al turó de Petřín, que és un dels pulmons de la ciutat. Ara està buit, però quan fa bon temps s’omple de gent que gaudeix de l’esplendor a l’herba. Arribeu fins al mur blanc del jardí de l’ambaixada dels Estats Units. A l’altra banda es veu una petita construcció amb una bandera del país que durant la guerra freda era una icona del món lliure. Sempre amunt, per caminets de llambordes, arribareu al monestir premonstratès de Strahov. El van fundar al segle XII, de manera que deu fer més de vuit segles que s’hi fa cervesa, fins avui. Abans d’entrar al recinte del monestir, en una terrassa sobre la vall, hi ha un restaurant que, si torna a obrir, ofereix com a mínim vistes excel·lents.

Petřín, la paret, el Castell al fons; una capella que pujant us queda a mà esquerra; camí pujant cap a Strahov.

Travessant el recinte del monestir i sortint per l’altre costat sou a Praga 6. És una part de la ciutat més alta, amb tot un altre aire, molt verda. Teniu l’opció d’agafar la direcció de la Ladronka, un parc que us allunya del centre i del qual ja parlarem un altre dia.

En canvi si tornem en direcció al centre podem pujar cap als voltants de l’estadi de Strahov. El lloc ressona en la història recent del país perquè era on el règim comunista feia demostracions de gimnàstica de masses. Podem admirar estructures de formigó imponents, en txec l’estil té el graciós i alhora precís nom de “brutalismus”. Esta molt abandonat, és ideal si voleu donar un toc distòpic o postapocalíptic als vostres vídeos. Adjacents a l’estadi hi ha blocs de pisos que són residències d’estudiants. Els kolej de Strahov són essencials en el “somni txec” meritocràtic de venir de la província i poder viure a la capital i estudiar.

L’estudi de Strahov, amb estructures quasi postapocalíptiques de “brutalisme” de formigó. Al costat hi ha pisos d’alt estànding amb vistes a la vall.

Estem molt alts, i podem admirar vistes, com les admira la gent que viu als pisos d’alt estànding que hi ha allà mateix. A la mateixa altura s’entra a la part de dalt del parc de Petřín. El funicular que podeu agafar a Újezd, prop del monument a les víctimes del comunisme vist al principi, us porta fins aquí dalt. Hi ha l’observatori astronòmic Štefaník i podeu admirar la rèplica de la torre Eiffel que sempr surt en l’horitzó de la ciutat.

La rèplica de la torre Eiffel és part de l’horitzó de la ciutat.

Ens mantenim al mateix nivell i tornem a sortir a Strahov, al monestir. Potser és el moment de tastar la cervesa dels canonges blanc premonstratesos, i podeu tornar al centre pels carrers Úvoz i Neruda, fins a la plaça de Malá Strana.