newsletter 21/04

Els subscriptors ja han rebut la newsletter d’abril, si la vols rebre al correu t’hi has de subscriure.

No és un fons d’escriptori, és un matí de primavera la vall de Šárka molt a prop del carrer Evropská.

REVISTA|KAMPA| NEWSLETTER ABRIL

Hola a tothom, bona Pasqua i bona Primavera.

Us fem arribar el que ha sortit el mes de març a la Revista Kampa. 

CAMINA QUE CAMINARÀS
Hem passat de trepitjar neu al febrer a caminar per l’herba, perquè continua tot tancat. Mireu aquesta ruta entre els parcs de Hvězda i Ladronka, o bé aquesta altra per Újezd-Petřín-Strahov-Malá Strana

En farem més, de rutes, fins i tot quan torni la normalitat-que-ja-no-serà-igual. Molts culs de cafè vocacionals, com el redactor que us escriu, hem redescobert la passejada o la caminada de mig dia, d’entre dues i tres hores i deu i quinze quilòmetres, i molt bé. 

Mireu la foto que il·lustra aquest missatge. Feta amb el telèfon, sense cap pretensió. Aprecieu el blanc dels cumulonimbus i el blau del cel. L’icònic blanc i roig de les torres d’alta tensió, com les dibuixaria Hergé en un àlbum de Tintín. La verdor del conreu acabat de brotar. Sembla o no sembla un fons d’escriptori? 

Doncs és ben real, i és a pocs minuts d’autobús i a peu d’un dels carrers més bulliciosos de Praga, infestat de cotxes i gent. És d’una ruta per la vall de Šárka que sortirà a l’abril. 

Ah, per cert: agraïm molt a la lectora M.S. la informació que ens va fer arribar sobre més rutes! 

ACTUALITAT: DE VACUNES I POLÍTICS
En l’esforç de buscar recursos útils us hem cridat l’atenció sobre el newsletter diari de la Ràdio Txeca dedicat a l’actualitat del país. Té l’enorme virtut de ser breu. Està en espanyol, anglès i més idiomes.

L’actualitat, no cal dir-ho, vol dir sobretot epidèmia. A Txèquia s’ha frenat al març, volent dir que ha deixat d’empitjorar catastròficament, però queda la pressió sobre el sistema sanitari, i naturalment el cost social i econòmic.

En l’escenari polític hi ha hagut un tomb que potser és conseqüència de la mala gestió de la pandèmia: el primer ministre Babiš ja no domina les enquestes.

La vaccinació continua patint els colls d’ampolla europeus, però en alguns casos el metges de capçalera ja sondegen els pacients i clients per saber si els interessa ser vaccinats tan aviat com sigui possible. Per tant parleu-ne amb el vostre i potser us orienta i us ho organitza, perquè el sistema funciona raonablement bé.

Mentrestant hem actualitzat la pàgina de recursos de la Covid, amb un portal del govern sobre la qüestió. Sembla que a la població general no la cridaran fins al juny, però tot està en l’aire.

Els txecs, mentrestant, no perden el sentit de l’humor i el pragmatisme. La mateixa pastisseria de Praga que va fer un pastís del virus de mores i xocolata ara ha fet un pastís del vaccí. Diuen que té un èxit rotund, l’empresa assegura que els salva la temporada i garanteix que no hi haurà retards. Diu que també donen un certificat. 

ACTUALITAT: CENS
Si fa més de 90 dies que sou a Txèquia haureu d’omplir el formulari del cens. La web va petar i el termini s’ha allargat fins a l’11 de maig. Per tant esperem poder parlar-ne a l’abril.

EMPRESES: CAPRABO ÉS MIG TXEC (QUI HO HAVIA DE DIR)
Ens hem fet ressó de la notícia recollida per Vilaweb: un oligarca txec ha comprat la meitat de Caprabo. No, no començaran a obrir Caprabos per Txèquia, és un moviment financer, Caprabo estava molt endeutat, buscava un soci i l’ha trobat. 

També ens vam fer ressó de la convocatòria el 12 de març d’una taula rodona organitzada entre altres per la Delegació de Viena, sobre el rol que han de tenir les col·laboracions público-privades en el foment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

CASALET
Per Setmana Santa el Casalet s’ha aturat, però a la petita crònica de la sessió del 14 de març vam publicar més recursos en línia. Hem creat una etiqueta nova que recull les cròniques de les sessions, per separar-les d’aquelles on es presenten recursos.

CULTURA: CINEMA, RUMBA
En la sèrie que recupera cinema txec després de 1989 hem parlat de Kolya, l’única pel·lícula contemporània que ha donat un Oscar a la cinematografia del país. És una obra mestra d’una especialitat txeca com és la pel·lícula, sempre amb una factura tècnica impecable, de to agredolç, amb tocs de comèdia i tristesa. Recull molt bé l’esperit de l’època del canvi de règim i encara toca la fibra a més d’una generació de txecs. 

D’altra banda, com que tenim debilitat pels residents artistes, no ens podíem deixar de fer ressò d’un Verkami rumbero.

UN ANY DE REVISTA!
A l’abril fem un any, i no volíem deixar de recordar-ho. La Revista Kampa pretén ser una referència d’informació, serveis i cultura per a la comunitat catalana expatriada a Txèquia. Té el suport del Casal Catalanotxec per a tota la comunitat, no solament per als membres, però recordeu que fent-vos del Casal doneu suport a la Revista.

Entre altres coses, estem especialment orgullosos d’haver publicat textos d’un estudiant de català de Brno i de més lectors molt qualificats. Alhora pensem què podem fer més i millor. Per tant no dubteu en fer servir aquest correu per fer-nos arribar qualsevol comentari, crítica o petició, sobre el que heu vist o el que voldríeu veure.

Com sempre, us desitgem una lectura inspiradora!