“L’ingredient secret és…”

Rebosteria txeca tradicional i moderna: nous establiments a Praga

El poble txec té un gruix de memòria històrica viva que el protegeix contra el purè embafador i fraudulent de la psicologia positiva, la correcció política i el sentimentalisme kitsch.

Que “l’ingredient secret és amor” és una frase que us podríeu trobar en qualsevol pastisseria. Ara bé, que la paraula “amor” estigui ratllada i per sobre s’hi hagi escrit “mantega” és tota una declaració de principis. Aquesta forma antisentimental de tocar de peus a terra, quasi cínica, els entesos saben que és txequitud pura.

La frase en qüestió la trobeu a l’aparador de Kus Koláče (Instagram), al carrer Korunní de Vinohrady. Segurament la frase no molesta la gent que fa cua. Molt sovint el lloc penja el cartell de “tot venut”. Fan les receptes tradicionals de la pastisseria txeca, que reinterpreten de forma personal.

El koláč tradicional, revisitat (instagram.com/kuskolace)

Al mateix carrer, un mica més enllà, hi ha la pastisseria Cukrářství čp. 1 (Instagram). Aquí fan espresso italià i macaron francès, però també el koláč, la babovka, el větrník i altres hits de la gastronomia txeca dolça de tota la vida, més polos artesans i pastissos inventats, sempre d’encàrrec.

El pastís Pavlova, per encàrrec (instagram.com/cukrarstvi_cp1)

Aquesta reinterpretació fresca, jove i moderna de la tradició és una cosa relativament recent, i és el resultat de l’emergència d’una generació nova d’artesans emprenedors txecs i eslovacs (a Kus koláče la comunicació la fan en eslovac). Els locals són molt petits, els propietaris són homes i dones joves i a través de les xarxes es bolquen en l’entorn immediat.

La generació anterior mirava més cap al món, amb un cert papanatisme, de negar les pròpies arrels, o bé tirava de la nostàlgia de la Primera República, com l’Erhartová Cukrárna. L’última generació en canvi demostra, una vegada més, que no hi ha res més universal que retornar a les arrels i reinventar-se la pròpia tradició.

relacionat: