Voluntariat per la llengua a / des de Txèquia

Com ajudar els estudiants txecs de català


El Consorci per la Normalització Lingüística busca voluntaris per formar parelles lingüístiques virtuals, i han contactat el Casal perquè us fem arribar la seva proposta.

Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa de pràctica del català a través de la conversa. Es creen parelles lingüístiques: es posa en contacte una persona que parla català bé (“Voluntari”) amb un altra que l’estudia i vol adquirir fluïdesa (“Aprenent”).

El programa va néixer el 2003 i hi han passat més de 150 mil parelles. L’organitza la Generalitat a través de la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per la Normalització Lingüística.

Té el reconeixement de la Unió Europea i l’han adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

Era una activitat presencial. La modalitat virtual va arribar el 2017, a través de la videotrucada. La pandèmia ha afavorit aquesta opció, que ara està oberta a tots els expatriats catalans del món.

Ara es pot fer des de Txèquia. Els residents catalans podeu ajudar no solament estudiants txecs de català, sinó de tot el món.

Com participar a la modalitat virtual

Està a obert a qualsevol major d’edat amb coneixements bàsics d’Internet, que es comprometi una hora a la setmana, durant deu setmanes, a conversar en català de manera virtual.

Apuntar-s’hi és  fàcil. S’ha d’emplenar la fitxa d’inscripció i triar la modalitat virtual a https://www.vxl.cat/participa-hi.

Qui i com es formen les parelles virtuals?

Els dinamitzadors de VxL, a partir de les preferències que manifesten els voluntaris i els aprenents. Els dinamitzadors posen en contacte les parts voluntàries i les aprenents perquè es formi cada parella, i a partir d’aquí en fan el seguiment, ofereixen suport i atenen les consultes dels participants.

Requisits tècnics

Maquinari: es pot fer servir qualsevol dispositiu amb connexió a Internet apte per a la videotrucada.  La connexió només per telèfon està contemplada, però no és recomanable.

Programari:  qualsevol programa de videotrucada que la parella acordi. La responsabilitat de l’ús del programa és del fabricant, d’acord amb les condicions d’ús i privacitat que estableixi.

Presentació, benvinguda i activitats

L’activitat de Praga quedaria integrada al programa, que té sessions de  benvinguda a nous inscrits,  quan es defineix la figura de l’aprenent i del voluntari, s’explica com funcionen les parelles, les activitats del centre a què estan convidats i es resolen dubtes dels nous participants.

Si algú no pot assistir a una sessió de benvinguda programada rep una sessió particular.

Els participants al VxL reben un missatge amb la proposta d’activitats de la setmana. Aquestes activitats són virtuals i es poden fer en parella o de forma individual. 

Si teniu interès en participar del programa ho podeu fer de forma individual a través del formulari https://www.vxl.cat/participa-hi. Si ens escriviu un correu a junta@casalcz.cz i ens aviseu es podrà organitzar una sessió informativa.