L’habitatge públic de Viena, a debat

[aquí us podeu inscriure a l’acte]

L’agència immobiliària més gran d’Europa és l’ajuntament de Viena. Des de Praga sentim Viena a prop, tant pel mapa com perquè hi ha la delegació del govern que ens toca. Divendres 4 de juny a les 9 a Zoom la delegació participa en aquest acte informatiu sobre l’habitatge públic a Viena, amb la Diputació de Girona i la Universitat de Girona.

Bàsicament: a Viena hi ha tants pisos públics que condicionen el mercat i limiten la màxima pujada possible. Cap al 60 per cent dels dos milions llargs de vienesos viuen en habitatge social. Això vol dir que cap lobby de rendistes impedeix que l’habitatge públic prevalgui. En conseqüència la població no es veu obligada a llogar en un mercat lliure.

A Viena van començar els ajuntaments d’esquerra d’entreguerres. Des d’aleshores hi ha un consens polític transversal i durador, que consisteix en fer efectiu el dret de l’habitatge per a la majoria. “Efectiu” en el sentit de real, amb efecte en la vida de la gent, tot el contrari de la lletra morta de constitucions i estatuts amb què els professionals cínics escriuen discursos. “Efectiu” comporta mantenir la decisió política de fer que la gent es gasti un 25 per cent de l’ingrés en l’habitatge, per exemple. Comporta construir habitatges, any rere any, molts anys, en comptes de qualsevol altra cosa.

És positiu que l’exemple de l’habitatge públic de Viena es conegui. No hi ha refutació més brutal de la mà invisible, la saviesa del mercat i altres mites del neoliberalisme com el que són, mentides interessades, per dir-ho amablement. A vegades les coses o són blanques, o són negres. O es tria un camí o se’n tria un altre.