newsletter 21/06

Hola a tothom!

Comencem a deixar enrere la pandèmia, en part perquè la vacunació progressa adequadament, en part perquè tothom n’està bàsicament fart i el temps d’aquests dies llargs de maig i juny acompanya. Les restriccions es van afluixant, com ja sabeu, i tothom esperem que arribi el moment de deixar de parlar-ne.

L’ingredient secret és l’amor (o la mantega)
Un signe clar de les ganes de deixar enrere el puto virus són les cues davant dels bars i els cafès i la presència de gent a les terrasses, i als interiors amb menys taules, que la distància obliga. Ens hem fet ressò d’un parell d’establiments de pastisseria tradicional txeca i de més enllà, al centre de Praga, a Vinohrady, que veuen cues de fans i pengen el cartell de tot venut.

L’habitatge social de Viena
El 4 de juny la delegació de Viena ha participat en un acte amb la Universitat de Girona i les Entitats Catalanes d’Acció Social sobre l’exemple de l’habitatge públic de Viena. L’agència immobiliària més gran d’Europa és l’Ajuntament de Viena: ningú gestiona més apartaments. Gràcies a això els preus del mercat no van més enllà d’un màxim. El dret a l’habitatge es fa efectiu. Que al darrere hi ha una història de decisió política no cal dir-ho. Que la decisió política a Catalunya i a Espanya és exactament la contrària, beneficiar el propietari i el rendista, tampoc no cal dir-ho.

…i el mercat immobilari a Praga
A Praga també es dona prioritat als interessos dels propietaris i els rendistes, amb un mercat molt viu i desenes de venedors com un simpàtic API, en Daniel Kotula, que mentre fa el seu ofici fa vídeos (en txec) explicant tant història de parts de Praga com projectes de futur més o menys immediat.

Aprendre txec…
Aquest més hem acabat una sèrie d’introducció a la llengua txeca que pot servir a qui es decideixi a estudiar-la, sobre la base del treball del professor Vicent Beltran Calvo, de la Universitat d’Alacant. No podem substituir un curs, ni tampoc l’esforç de cadascú (òbviament), però són deu articles resumits aquí, comparant punts dels dos idiomes, que serviran a l’estudiant com una mena d’exercicis d’escalfament, o si més no aquesta és la idea.

…i ajudar qui aprèn català
El voluntariat lingüístic, com tantes altres coses, ara també es pot fer a distància. Hi ha gent de tot el món que estudia català, els podeu donar un cop de mà només parlant, del que sigui, una hora per setmana. Us expliquem com començar.

Cultura: Grand Hotel, Heydrich
Hem recuperat una pel·lícula de 2006, Grand Hotel, de David Ondříček, basada en un novel·la de Jaroslav Rudiš. És una ficció que reflecteix bé la vida de la generació que tenia vora vint anys quan es va acabar el règim comunista.

El 27 de maig és el dia de l’atemptat a Heydrich, una data clau de la memòria històrica txeca. Hem recuperat un article del traductor i amic Michal Brabec sobre la qüestió. Hi ha també una novel·la francesa brillant sobre els fets, HHhH, de Laurent Binet, publicada també en català.

Casalet!
Les sessions del Casalet han continuat, i tampoc hem pogut resistir la temptació de recollir una versió ska de La masovera, perquè com sabeu mirem de recollir recursos.

Com sempre gràcies pel suport, us desitgem una lectura inspiradora i a disposar.

___
Aquí et pots subscriure al newsletter si el vols rebre abans al correu.
-La subscripció es pot cancel·lar contestant un correu buit.