newsletter 21/07-8

El mes passat no hi va haver butlletí, aquest mes és doble. Si els vols rebre al correu una mica abans t’hi has de subscriure.

Hola a tothom! 

Voleu celebrar l’11 de setembre amb un dinar de pis a Praga? Amb receptes catalanes, perquè el nacionalisme (gastronòmic) NO es cura viatjant? Doncs confirmeu contestant aquest correu. Places limitadíssimes. Més avall s’explica el primer projecte de menú.

El juny i el juliol han tingut un marcat caràcter gastronòmic a la |RK|.
D’entrada aquests dinars, per trobar-nos, parlar i passar una bona estona. Per cert es fan per “crowdcooking”: el club*samfaina va començar així l’11 de juliol, amb la primera paella, on s’explica la idea. A la |RK| serem un orgullós mediální partner de la idea.

Encara dins de l’interès per la gastronomia i la nutrició, hem descobert un cuiner txec enamorat de la cuina catalana que escriu «kalsotada», «trinčat», «eskalivada» i tot així, i ha fet un bon llibre de cuina. Això SÍ que és eixamplar la base… També hem publicat un text sobre les cuines de l’altra cuina Mediterrània: un tast de cursos i botigues per a endinsar-se a Praga en la cuina del Magreb, Palestina, Israel, Líban i Síria. Finalment teniu aquest article sobre Bez obalu, unes botigues molt interessants a Praga d’aliments a granel i de proximitat i cosmètica natural, o aquesta opció de recollir cireres i fruita en fruiters plantats en terrenys municipals, que us interessarà sobretot si teniu nens petits.

VACANCES, COVID

La vall de Schladming a Estíria (Àustria): els nens petits i la potència pedagògica de la frugalitat i el detox digital inherents a l’acompada. Llegiu-ho a la Revista Kampa, ho ha compartit un lector.  

Per cert: deveu haver notat que el mes passat no hi va haver butlletí: és que no es pot arribar sempre a tot. Mentrestant l’estiu va passant, i ens porta coses com les paelles que acabem de mencionar i les vacances. En aquest sentit, un lector ha anat amb la dona i els dos fills petits d’acampada a Àustria i ens explica un interessant experiment educatiu en la frugalitat, els límits i el detox digital d’estar uns dies a l’aire lliure.

Recordeu que a la |RK| estem a la vostra disposició si voleu compartir coses de les vostres vacances que puguin servir als altres. No ha de ser contingut elaborat, n’hi ha prou amb algun comentari, enllaços i fotos, i des d’aquí ho editarem.

Mentrestant l’actualitat més habitual també ens ocupa. A Txèquia com sabeu ara mateix està la cosa més tranquil·la amb el virus i la vacunació que progressa adequadament. Hem posat algun enllaç més a la pàgina de la |RK| amb recursos sobre la Covid, amb un formulari que podeu omplir i enviar des dels vostres telèfons quan torneu «a casa» (a Txèquia) de vacances.

NOVA CONSELLERA
A principis de juny vam saludar la Victòria Alsina, la nova consellera d’Exteriors. Va començar declarant que estava en contra del vot pregat. Ens alegra que el govern cregui que la millor reforma del vot pregat és suprimir-lo, perquè no funciona i perquè s’està privant els residents a l’exterior del dret a vot de forma persistent i impune. Per desgràcia suprimir el vot pregat no depèn només del govern. D’altra banda la delegació de Viena va fer un acte en línia sobre experiències d’economia circular, i ens en vam fer ressò.

CULTURA
Ens hem fet ressò de com els estudiants txecs de català han fet una divertida imitació de Crims, el true crime de gran èxit de la radiotelevisió pública catalana. Posen llum en la foscor perquè el cas és que de foscor n’hi ha molta a tot arreu. D’altra banda catalanística txeca ha tingut un moment de dol aquest estiu pel traspàs de Jan Schejbal, un home que estimava com pocs la llengua i la cultura catalanes, un gran traductor de literatura catalana al txec. Gràcies per tot i que la terra et sigui lleu, Jan.

Sabem que sortim poc de Praga, però ens vam fer ressò de com una magnífica pel·lícula animada, «Josep», una coproducció catalano-franco-belga, es va projectar a Anifilm, qué és la gran cita anual del cinema animat a Txèquia.

No cal dir que tampoc deixem de prestar atenció a la cultura txeca. Als barris de Praga creixen associacions de veïns inquietes, amb un munt d’activitats. Hem parlat de la Soňa Juríkova, una grafista jove i brillant que s’ha empescat un joc d’emojis propis que resumeix tota la cultura txeca. Us imagineu uns emojis del caganer, el Barça, el tió, Messi, Puigdemont, un porró, etc.? Doncs els txecs ja ho tenen. Ens ha semblat curiós. Quant a les dates festives del calendari txec, hem recuperat articles sobre el 5 i el 6 de juliol.

CASALET I ACTIVITATS D’ESTIU
A principis de juny va tancar el curs el Casalet. Ara bé, ja sabem, perquè ens ho feu saber, que moltes de les activitats i recursos que proposem tenen una derivada aprofitable per qui té nens petits.

Així després de tancar el Casalet de seguida vam anunciar una revetlla de Sant Joan en línia dels casals del món en xarxa, que han estat molt actius, poc abans a principis de juny van fer contes. Si us quedeu a Praga amb nens podeu recuperar coses de l’any passat, quan vam parlar de com banyar-se a Praga i segurament no deuen haver canviat gaire, a part de les restriccions per pandèmia, que haureu d’investigar pel vostre compte. També hem parlat d’aquest museu, que explica bé la història del cinema, els diferents aparells, des de la il·lusió òptica fins a la imatge en moviment, tot molt interactiu. Aquesta exposició sobre el treball en la il·lustració de l’artista txec František Skála també té un interès evident per als petits.

EL DINAR DE L’ONZE DE SETEMBRE
Es pot trobar bacallà, a Praga? Sí, hi ha importadors portuguesos que en porten. Nyores? Hi ha pimentons fumats bons que s’hi acosten. Fruits secs? També. Es pot fer una xatonada? Es pot fer. El gall d’indi jove, petitó i tendre es troba? No, perquè el deixen créixer massa i es venen unes cuixes d’unes dimensions intimidants. Per tant serà pollastre. Els pebrots i les albergínies de l’escalivada són els fotogènics fruits que la potent horticultura holandesa ven a Txèquia.

Si vols venir a dinar i si vols debatre al menú afegeix-te al debat, contesta aquest correu i crearem un grup específic per a preparar aquest dinar i els que vindran. El ‘crowdcooking’ pot trencar alguna esquema, però a canvi d’una suma fixa, semblant al que costaria una hamburguesa i una birra, allibera de portar res i de tota obligació de reciprocitat.

Si t’agrada la |REVISTA|KAMPA| li pots donar suport llegint-la, enviant material, parlant-ne a les teves xarxes, i fent-te del Casal per donar-li suport, si encara no n’ets.

Et desitgem una lectura inspiradora!