newsletter 21/09-10

El mes passat no hi va haver butlletí, aquest mes és doble. Si els vols rebre al correu una mica abans t’hi has de subscriure.

Hola a tothom!

El club*samfaina convoca a un menú de tardor dissabte 30 d’octubre, detalls al final.

Aquest dissabte 9 d’octubre, petits i grans, llèpols tots, el Casalet us convoca a una xocolatada inaugural.

Entre l’agost i el setembre hem vist el canvi d’estació i sembla que la remissió de la pandèmia als nostres dos països (toquem fusta, tot i que en el moment d’escriure això sembla que els números tornen a pujar a Txèquia).

A la pàgina de recursos sobre la Covid teniu accés als formularis que el ministeri de sanitat de cada Estat us fa omplir per tenir-vos localitzats quan entreu a l’Estat.

TERRITORI TXEC, ARQUITECTURA, URBANISME
Ens costa molt (!), però fem el que podem per compensar el nostre centralisme praguès. Així, el Vítek GROESL ens va acostar a Český Těšín amb un article molt interessant, sobre una ciutat que funciona com a tal però és a la frontera, una part és Txèquia i l’altra és Polònia, separades pel riu. 

També ens vam fixar en la revindicació que fan a Plzeň d’Adolf Loos, un dels pioners de l’arquitectura moderna. Conserven i exposen interiors d’apartaments que el mestre hi va fer.

Ens vam fer ressò del dia de portes obertes a un munt d’edificis singulars de Praga. Si us ho heu perdut penseu-hi l’any que ve. Els projectes urbanístics a Praga i el futur immediat de la ciutat ens interessen molt, i els anem recollint. Així hem parlar de com la unió peatonal de Holešovice i Karlín ja té data, i de com s’estan construint grans coses per la zona.

CULTURA, CINEMA
A part d’Adolf Loos a Plzeň hem parlat de l’edició d’enguany del festival de cinema FebioFest, una iniciativa que ens és molt simpàtica perquè es projecta per més ciutats.Us hem presentat l’equivalent a la filmoteca de Praga, el Ponrepo, un lloc essencial de la cultura cinèfila del país.

El 21 d’agost és l’aniversari de la invasió soviètica de 1968. S’ha estrenat una altra pel·lícula sobre el tema, la visió de Michal NOHEJL, escrita per Marek ŠINDELKA, creadors nascuts en aquell moment o poc després. Com es veu el fet continua interessant les generacions que han vingut després.

Mentrestant, a nivell local, van sortint iniciatives de gran mèrit relacionades amb el hardware de la cultura, els edificis, com la rehabilitació el centre cultural Vzlet, al barri praguès de Vršovice.

FESTIVAL, FESTA MAJOR
Hem recollit una petita mostra dels molts festivals d’estiu que es fan. L’ultim el 18 de setembre, que es va tornar a celebrar la peculiar festa major de Praga, en forma de multitud d’actes descentralitzats.

CAFÈS
Una altra part del patrimoni immaterial de la ciutat que ens fascina són els cafès. Hem parlat del Nový Svět, un cafè-bombonera quasi clandestí que hi ha en aquest barri pintoresc, adjunt al Castell. També del Portheimka, més a prop d’Anděl. Hem republicat una nota sobre el Louvre, un dels últims espais de la gran tradició del cafè centreuropeu que queden a la ciutat. Tot el que anem traient sobre bistros i cafès és accessible aquí. La informació val quan surt, si no està al dia aviseu-nos, critiqueu-nos, gràcies.

ONZE DE SETEMBRE, CASAL, CASALET
La delegació del govern a Viena va recordar molt oportunament l’exili català a Àustria després de la derrota de 1714. És un episodi fascinant de la història, si no el coneixeu us ho esteu perdent. 

A Praga vam celebrar la Diada amb una trobada del club*samfaina i un menú català en la mesura del possible. El nacionalisme NO es cura viatjant, òbviament, i el gastronòmic encara menys.

Mentrestant, el Casal ha tornat als actes presencials amb la tradicional arrossada, aquesta vegada en un espai nou. Aquí la crònica.

També retorna el Casalet. A banda de la xocolotada, es va celebrar una primera reunió, explicada per la Natàlia SOLER.Abans del Casalet ja sabeu que publilquem molta cosa que es pot orientar als petits. Aquí un festival infantil d’estiu a Vyšehrad per a la vostra agenda de final d’estiu, i aquí un recurs més permanent, un vídeo amb un passeig pel centre de Praga pensant en els petits, a càrrec de the one and only Jakub RUBEŠ.

CLUB SAMFAINA TARDOR
La gastronomia és un altre dels eixos de la revista, per tant som l’orgullós mediální partner del club*samfaina, una iniciativa de crowdcooking per als expatriats de Praga i afins (aquí podeu saber de què va).
Ens diuen que la pròxima convocatòria és el 30 d’octubre.

El menú només està pensat en línies generals, per tant encara està obert el debat, però s’orientarà cap a la tardor.
-Una crema vegetal amb carbassa, moniato, bolets, d’alguna manera. 
-O bé vedella amb peres i xocolata, o bé galta de vedella o porc a la mostassa i el vi, o bé, de nou alguna cosa amb bolets, que haurien de ser al primer o al segon.-Peres en almívar.
Podeu expressar interès contestant aquest correu.
Com sabeu les places són limitadíssimes. 

I fins aquí.

Bona lectura!