Txèquia envia tancs a Ucraïna

Txèquia ha enviat tancs a la Ucraïna, d’acord amb l’Otan, la notícia diu que és una donació. És el primer Estat que envia aquest material pesant i respon a la crida del govern ucraïnès. El govern rus actual ja pot considerar Txèquia, dins de la seva lògica imperial, com un país bel·ligerant. Ja hem vist aquí (ho podeu recuperar sota l’etiqueta d’actualitat) com es viu la guerra a Txèquia. El consens és molt ampli, la classe política i l’electorat van en sintonia. L’animadversió al rus és molt forta, la memòria del militarisme soviètic és molt recent. De fet, els russos van entrar a Ucraïna a finals de febrer amb exactament el mateix pla que l’Urss i els aliats van entrar a Txecoslovàquia. Creuar la frontera per diversos punts, ocupar la capital i fer caure el govern va ser l’«Operació Danubi», el nom en codi de la invasió de 1968.

(Twitter del Canal 24h de la televisió pública txeca)