Confitura de ceba a Újezd

Als mercats internacionals està etiquetat en anglès (ibsabierzo.com)

Unes cullerades de confitura de ceba és el truc que els vostres sofregits i les vostres truites de patates estaven esperant. A Praga es pot trobar com a mínim a Újezd (240 g CZK 70), en un lloc que que podríem definir com la večerka gourmet: Bacona Market. Ho elabora Ibsa, un fabricant del Bierzo, que és una regió que pot sonar tan remota com Nàrnia, però existeix, és a la Castella-Lleó profunda, al límit amb Galícia. Els ingredients de la confitura de ceba els podria entendre la iaia: ceba 82 per cent, sucre 15 i oli tres, sumen el 100 per cent. A més de ceba hi ha tomàquet, albergínia, carbassa i carbassó. És només una petita tria del catàleg d’Ibsa, un fabricant que sembla molt seriós.

Bacona Market està al costat d’una večerka de les de tota la vida, en el passadís d’entrada d’una casa. La selecció de fruita i verdura és excel·lent. El personal és servicial i seriós, com sol passar, són vietnamites, treballen sempre, a penes parlen txec. Però Bacona Market està portat probablement pels fills, que han nascut a Txèquia, i parlen un txec impecable.

Bacona Market o la večerka gourmet.

Bacona Market té una cartera de productes amplíssima. Hi ha rebosteria industrial francesa i pasta italiana. Hi ha pesto, tahini, kimchi, tofu, curry. Sopes instantànies asiàtiques. Hi ha gelats vietnamites, begudes posh, no alcohòliques i alcohòliques. Hi ha coses estranyes, com les famoses galetes de gingebre Lotus en forma de pasta untable, mochi japonès en tots els gustos, també en versió de gelat. No hi ha cap criteri clar més enllà d’acumular i crear una gran varietat de totes les fantasies de les indústries alimentàries de mig món. El model de negoci no pot estar més lluny de la botiga de coses ecològiques, sanes i de proximitat.

És un «tot s’hi val»: si els productes d’Ibsa són naturals i comprensibles i tenen una història de proximitat, en canvi el Kit Kat és un ultraprocessat de multinacional i és reconeixible, però el tenen en paquets familars retolats en japonès, amb colors i gustos desconeguts a Europa. Hi ha coses que tenen Pokemons a l’envoltori i són sopes instantànies (o no!). El criteri sembla ser tenir de tot, i anar ajustant segons les vendes. La concentració i la varietat, en un espai tan petit, són increïbles.