El concurs de dibuix del tió

El tió vist per l’A. H. M., de Praga, guanyador del concurs de la Delegació de Viena.

El concurs de dibuix que vam anunciar l’ha guanyat l’A.H.M. de Praga i s’ha publicat en forma de tarja de felicitació de Nadal de la Delegació de Viena que hem rebut en aquesta revista. L’obra guanyadora ha estat seleccionada entre aportacions de nens i nenes d’Àustria, Polònia i Txèquia. La visió personal de l’artista està dominada per un tió d’ulls grossos, pestanyes llargues i expressió contenta, que mira a un tionet acabat de néixer i encara té una expressió una mica confosa. El tió descansa a casa, té una manta de motius racionals (quadrats). La barretina llarga, prima i vermella és una marca de catalanitat, i un toc vermell que es destaca en un fons de colors freds i tardorals (lila, marró, verd fosc). Les formes rodones i quadrades perfilades del motiu principal tenen al darrere un fons difús de flors i fulles representa la connexió amb la natura. Amb el joc d’aquests dos plans, de formes perfilades i fons de motius sense perfilar, l’artista aconsegueix una certa profunditat visual i una cert equilibri entre el salonet de casa i el bosc, el racional i el natural, el tió ancestral, el cicle de la vida (el tió es reprodueix) i la reinterpretació disneiana. És un tió pensat en la diàspora, que representa però a la perfecció la vigència del mite.