El 2023 és l’any Santini a Txèquia

Església de Nostra Senyora del Perpetu Socors al carrer Nerudova de Praga (cs.wikipedia.org)

Per poc que viatgeu pel país txec veureu com en l’horitzó es destaquen els campanars en forma de ceba i les façanes del barroc. El ritme i l’harmonia de l’estil és a tot arreu als pobles i als nuclis històrics de les ciutats. Un dels grans noms del barroc tardà va ser Jan Blažej Santini Aichel, conegut com Santini. La cultura txeca en celebra el 2023 el tercer centenari de la mort. Fill de picapedrer italià i mare txeca, molt arrelat al país: batejat a la catedral de Praga, enterrat al cementiri de Malá Strana, a Smíchov.

L’obra de Santini a la Vysočina, vídeo de l’ens regional de turisme (www.vysocina.eu/en)

Santini va aprendre l’ofici del pare, al taller devia mamar el coneixement íntim del material, la pedra. No s’hi va poder dedicar, perquè va néixer físicament limitat. Va estudiar pintura, va fer el viatge iniciàtic i de formació fins a Viena, i fins a Roma, i ja no va parar d’omplir el país d’esglésies i de complexos d’edificis religiosos, n’hi ha quasi setanta. L’església era probablement el client més potent del seu temps. El catolicisme era la religió de l’Estat i de l’elit, imposada per l’Imperi. Construir de forma esplèndida tenia una intenció política, era un demostració de riquesa i poder.

Sostre de l’església del Monestir de l’Assumpció de la Santíssima Mare de Déu i St. Joan Baptista. Va romandre en ruïnes durant més de dos segles . L’any 1703 l’abat va fer cridar un Santini de 25 anys i li va encarregar la reconstrucció de l’església més gran al país de l’època (santini.cz).

L’obra de Santini la caracteritzen els historiadors de l’art com una combinació única de gòtic i barroc. Ha generat un petit culte entre immenses minories il·lustrades, i fins i tot té la seva ong. Són els responsables d’una web en anglès que conté molta informació, però no han renovat. Per poc que podeu seguiu la txeca, on podreu veure que hi ha obra de Santini a Praga i sis regions. La web té molta documentació gràfica, amb fotografies i esquemes de plantes dels edificis.

La distribució de l'obra de Santini a Txèquia.
L’obra de Santini a Txèquia. Pocs arquitectes deuen estar tan distribuïts per tot el Territori (santini.cz).

Santini ressona en altres aspectes de la cultura txeca més o menys inversemblants. Hi ha una novel·la del 2005 de Miloš Urban, Santiniho Jazykz (La llengua de Santini, traduïda a l’espanyol), sobre conspiracions i codis secrets amagats en el simbolisme de les esglésies. Per l’època en què va sortir i els temes té un aire de família amb el codi Da Vinci, que va ser un bestseller global. Després el llibre va tenir pel·lícula, etc.

Planta de l’església de peregrinació del Nom de la Mare de Déu a Křtiny u Brna. Noteu la disposició central de l’església sobre la planta d’una creu grega teixida i els cercles concèntrics. Els braços de la creu s’uneixen a l’alçada de les voltes (santini.cz).

Tornant a l’ong de Santini, la web centralitza totes les activitats que es fan al país. Només al maig n’hi ha programades una quinzena, no cal dir que ultralocals, en txec i d’interès molt específic, però d’una gran varietat: conferències, exposicions, visites, excursions, etc. La parròquia de Sedlec, prop de Kutná Hora, s’hi ha bolcat i té un programa propi tot l’any. Consideren Santini molt seu amb raó, perquè allí va començar la carrera i va fer coses esplèndides. D’entre la varietat d’actuacions es destaca, per l’absència de barrera lingüística, una exposició de fotografies de Vladimír Uhr, que es va especialitzar en l’arquitectura i sobretot en el barroc. La faran al GASK a l’octubre, a Kutná Hora. Si no coneixeu la institució i el lloc pot ser una bona ocasió.