banánovka

La capsa del transport de bananes. Cartró. Forta. Resistent. Barata, i gratis: a l’hora de fer una mudança, la gent les ha buscat de tota la vida a la večerka més pròxima, on les regalaven. Els armaris, les golfes i els soterranis dels txecs estan plenes de banánovky on acumulen llibres morts i andròmines que no faran servir mai més i ja llençaran els fills quan els pares es morin. Durant el comunisme, la banana era un luxe exòtic. Arribava un dia concret i la gent feia cua. Avui es dona per descomptada, com tantes altres coses, i es poden comprar caixes i capses de tota mena a Ikea per guardar coses. Però la banánovka perviu.
_____

La txecopèdia de la |RK| és un curs urgent i accelerat de txequitud per a residents estrangers amb ganes de conèixer la cultura material i immaterial del país.