Tiroteig a Praga

Estudiants amagats, aferrats a les cornises de la façana. Una noia ha caigut i s’ha matat (novinky.cz)

Avui dijous 21 de desembre cap a les 15:30 de la tarda David K., de 24 anys, ha matat 14 persones a trets i n’ha ferit 25, 10 de gravetat, a l’edifici d’humanitats de la Universitat Carolina de Praga.

Al vespre la delegació del govern català a Viena no tenia constància de cap estudiant o acadèmic català afectat.

Des del Casal Catalanotxec hem parlat amb TV3 i Catalunya Ràdio i la delegació del govern a Viena, que s’han interessat sobretot en la vivència personal del fet dels qui vivim aquí.

Mentrestant a Praga, en conferència de premsa a les 20:30, el cap de la policia i el ministre de l’Interior s’han felicitat de com la rapidesa de la intervenció policial ha evitat més morts. La policia ha dit que l’autor dels fets ha estat eliminat, però també s’ha publicat que s’ha suïcidat.

L’autor dels fets és txec, d’una ciutat de prop de Praga. Han trobat el seu pare mort i la policia sospita que l’ha matat. Li han trobat armes i municions, tot legal, i no tenia antecedents penals.

El llocs del fets, l’edifici de la facultat, és gran i noble, de gran vestíbul i escalinata, i molt cèntric, no gaire lluny de l’icònic pont de Carles. S’han publicat imatges dramàtiques d’estudiants agafats a les cornises de la façana amagant-se de l’assassí, i de turistes corrent per la zona quan s’han començat a sentir trets.

L’edifici té diverses plantes i molts despatxos i aules, la policia ha anat evacuant estudiants i professors i després els experts en explosius hi han buscat bombes, perquè la policia diu que també han trobat a casa de David K. material relacionable amb explosius.

Al carrer s’ha tancat una àrea molt ampla al voltant, amb cintes de la policia, cotxes i agents, i remor constant de sirenes. L’estació de metro s’ha tancat, els metros passaven de llarg.

La notícia ha saltat als mitjans internacionals i al Whatsapp del catalans de Praga. Hem començat a rebre missatges preguntant si estem bé. Estem bé. Els mitjans han estat emetent en directe hores de pas de vehicles amb sirena i el rosari de reaccions, del president de la República i del primer ministre cap avall.

Per a demà hi ha anunciada a les 11 del matí una nova roda de premsa de les instàncies oficials. Hi haurà temps per deixar que la polseguera s’assenti i comencin a arribar les anàlisis. D’entrada fa pensar que és el moment “atemptat de les Rambles” a Txèquia, una societat sense experiència de terrorisme ni en general de violència d’aquest tipus. Però de moment sembla que no és terrorisme, sembla que el noi que ho ha fet és un solitari inadaptat, un incel.

Antoni Ferrando
Revista Kampa
Casal Catalanotxec