El carnaval del Castell i Malá Strana

El grup de sortides urbanes a Praga (encara no consolidat ni sense nom oficial) del Casal Catalanotxec hem anat a veure la desfilada de carnaval de l’associació de veïns de Malá Strana i el Castell. Els dos barris són l’essencial del centre històric de Praga a la riba esquerra del riu. És el que tothom vol veure si ve un parell de dies. El turisme degrada el patrimoni històric i destrueix la vida cívica, en benefici de castes de propietaris rendistes. Ara bé, en contra del que podria semblar el centre històric encara és viu, en el sentit que hi ha gent que hi viu normalment, que només vol el mateix que qualsevol, anar fent, treballant i criant fills.

Lectura del jurament de Carnestoltes. Els disfressats es comprometen a cantar a ple pulmó i respectar el mobiliari urbà. El que es veu al fons és el Ministeri d’Afers Exteriors.


L’associació que ha fet la desfilada té el bonic nom d’associació de ciutadans i amics de Malá Strana i Hradčany (“Spolek občanů a přátel Malé Strany a Hradčan”). Entre les seves activitats organitzen aquesta desfilada de Carnestoltes.

La convocatòria era davant la taverna U Černeho vola (El bou negre), que està al costat del Ministeri d’Afers Exteriors. És una taverna txeca essencial, que segurament no s’ha acabat de ventilar del tot des de 1965. Hi ha com una brutalitat plebea i medieval de taules llargues, menjars simples i cervesa abundant.

Beure cervesa ABANS del migdia, pràcticament per esmorzar, és propi d’un cert tipus de txec, són els seus costums i s’han de respectar. Allí mateix, al monestir de Strahov, encara hi havia botifarres, carn rostida i sopa de sang, pròpia de la matança. Vam parlar aquí d’una celebració de la matança del porc txeca a principis d’octubre, que és quan comença el cicle.

Es disfressa relativament poca gent, però els que es disfressen tenen caràcter.

Ha anat arribant la gent. Es disfressen pocs, però els que es disfressen hi treballen i hi pensen prou. Hem vist capgrossos en forma de cabra, vaca i cavall. Hem vist gent amb barrets i vestits del segle XVIII. Hem vist gent repartint xopets de slivovice, un destil·lat de pruna que té vora un 40% d’alcohol. Les disfresses responien a una inspiració molt eclèctica. Hem vist alguns vodník, homes i dones amb la cara pintada de verd i cabells verds, d’acord amb un motiu de la mitologia txeca, un esperit dels llacs i dels rius.

El “senyor rei” s’està fotent un xopet d’un destil·lat de pruna de quasi quaranta graus pels volts del migdia. La normalització del consum d’alcohol és essencial per entendre la cultura txeca.

La desfilada comença a baixar cap al riu, acompanyada de la música d’una banda de dechovka, instruments de vent i senzill ritme binari. L’ambient és quasi familiar. La gent es coneix: hi ha una família difressada de “mort i terror”: el pare du un casc de la Wehrmacht, va de negre, la mare és una bruixa, els nens duen maquillatge de crani a la cara i dalles, són la mort. L’0rganització fotografia, anota i documenta cada disfressa, perquè hi ha un concurs.

La desfilada s’atura davant de l’esplanada del Castell. Continuaran fins a Kampa. A l’hora de dinar la gent disfressada s’escamparà per les tavernes de Malá Strana, però no ens quedem fins al final.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *