Kutná Hora

Sostre de l’església de Santa Bàrbara a Kutná Hora (František Renza kutnahora.cz)

Textos sobre ciutats txeques fets per estudiants txecs de català del grau de la Universitat Masaryk de Brno.

M’agradaria invitar-vos a una ciutat que vaig visitar personalment l’any passat. Em va encantar i espero tornar-hi un dia. Kutná Hora és una ciutat tranquil·la, plena de cafeteries i de la gent disposada a fer-vos veure la bellesa d’aquest lloc. Crec que us agradaria tant com a mi.

Kutná Hora era coneguda per tot Europa al segle XIII gràcies a l’explotació de la plata. La ciutat tenia molt de privilegi, era un centre de l’economia. Com que era molt rica hi van ser construïts molts de monuments. La prosperitat es va acabar amb les guerres del segle XV.

La majoria dels monuments són a la llista del Patrimoni de la Humanitat de UNESCO des del 1995. Kutná Hora ha recuperat la seva popularitat i la visiten molts turistes. És veritat que vaig sentir diverses llengües durant la meva visita, però no us preocupeu. Sempre hi ha més aviat l’ambient d’una ciutat petita i agradable.

Ara m’agradaria explicar-vos algunes coses dels dos monuments fonamentals. La catedral de santa Bàrbara és la primera ‘cosa’ que m’imagino. És d’estil gòtic tardà. Va ser consagrada a santa Bàrbara, que és la patrona de tots els qui tenen una feina perillosa (en aquest cas, els miners).

La segona és el castell, que es diu Vlašský dvůr, on s’encunyava la moneda. Des de segle XV va funcionar com una seu dels monarques.

En darrer lloc voldria concloure dient que per la visita podrien bastar dos dies. Hi ha molts més monuments que aquest dos que he mencionat, però de debò no és una ciutat gaire gran.

Tinc uns consells per si us cansa visitar monuments. Us recomanaria fer un pícnic als jardins del col·legi dels jesuïtes, des d’on hi ha una bona vista a la catedral. O bé si us ve de gust fer exercici és possible llogar bicicletes.

Des de Praga hi arribeu amb cotxe en una hora. Kutná Hora és a mig camí de Brno. Què us sembla? Sens dubte seria una bella parada…

Més coses:

Blog dels estudiants del grau de català de Brno: República Txeca.
Web de promoció de l’ajuntament de Kutná Hora, en anglès.

Publicat originàriament a Kazal, revista del Casal Catalanotxec (gener-juny 2018)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *