27 de maig, l’atemptat contra Heydrich

El calendari txec (2): 27 de maig

Himmler i Heydrich (cdn.historycollection.co)

Heydrich, Drda i el principi superior

El dia 27 de maig, els txecs commemorem l’atemptat, executat el 1942, contra el Reinhard Heydrich, governador nazi del Protectorat de Bohèmia i Moràvia. La feta, a càrrec dels paracaigudistes txecoslovacs Jan Kubiš i Jozef Gabčík, no ens va apropar la pau, però, va fer que la Gran Bretanya revoqués (de totes maneres, ja massa tard) l’Acord de Munic, la qual cosa va assegurar la recuperació de les nostres fronteres d’avantguerra.

Els nazis no van trigar gaire a passar la factura per la gosadia dels txecs, molts dels quals, una vegada promulgada la llei marcial, van acabar condemnats a la mort per ser persones incòmodes o involucrades. Una altra conseqüència en va ser la destrucció dels pobles Lidice i Ležáky, aquesta, però, ja és una altra història, tant com ho és la batalla heroica dels paracaigudistes en llur amagatall a l’església dels Sants Ciril i Metodi, assetjada per la Wehrmacht.

Tots els esdeveniments van tenir i segueixen tenint una gran repercussió en la producció artística. Una de les recreacions més conegudes del terror de l‘època es troba al recull de comptes La barricada muda, obra de l’escriptor txec Jan Drda (1915-1970) publicada l’any 1946, més precisament al commovedor compte Principi superior que descriu no només la repressió desenfrenada arran de l’atemptat, en aquest cas representada per l’execució de tres estudiants, sinó també la invencibilitat de la nació txeca, expressada per la llegendària sentència rotunda del professor d‘aquells.

Són, precisament, aquests mots, gravats al meu cap des que vaig llegir el llibre, que sorgeixen en relació amb els litigis judicials en curs pel conflicte català. Cada vegada que a la premsa (catalana, així com l‘espanyola) llegeixo dels imputats per rebeŀlió, és com si sentís unes paraules semblants a les del professor: «Des de la perspectiva del principi moral superior, rebeŀlar-se contra l’opressor no és cap delicte.»

Michal Brabec és traductor.

Més:

Sobre l’atemptat contra Heydrich a Praga, la novel·la de Laurent Binet, HHhH.