Vinobraní: en búsqueda del Dionís txec

El calendari txec (1): Setembre

El turisme del vi txec prospera (activeczech.com)

Els que tenim família al Penedès estem avesats a reunir-nos tota la colla per fer la verema, quan l’estiu ha fet oficialment figa al calendari de pagès i la tardor s’apressa a començar a fer caure fulles.

Els avesats a la cervesa del país poden arribar a desconèixer que per tota la República cap a mitjans de setembre (en general un parell de setmanes abans que al Penedès) se celebra el Vinobraní, la verema.

S’omplen de gent les vinyes en indrets inhòspits i comencen les festes i les representacions, la xirinola i la música per grans i petits i els gots plens de raïm espremut, culte a Dionís.

Pels que no us volgueu moure de Praga, un dels més sonats és el Vinohradské vinobraní, a Náměstí Jiřího z Poděbrad. El més encisador el trobaríem a les vinyes de Troja, amb vistes al palauet.

N’hi ha de més tardans, als que encara hi som a temps de treure-hi el nas com el de Prosek o el de Vysočanska enmig dels ceps curosament emparrats de Machalka.

Però els que destaquen en glamur son els de Svatováclavské vinobraní a la Villa Richter, en ple descens des del Pražský Hrad en direcció a Malostranska, o bé el de Karlštejn, un xic a les afores de la capital, al qual es pot anar en trenet de vapor.

Si amb tanta vinya no us trobeu amb el vostre Dionís, doncs sempre podeu ofegar les penes en un bon barril de cervesa, de la tan típicament coneguda per aquestes contrades.