L’urbanisme que ve a Praga: la unió de Žižkov i Karlín a través de Florenc

Nou districte de negocis entre Žižkov i Karlín (Česká Televize)

Recuperem aquesta notíca de 2016 per mostar la presentació d’un nou Central Business District a Praga, que ha d’unir en un continu d’edificis administratius la zona que va de darrere l’estació de Masaryk fins a l’estació d’autobusos de Florenc i els límits de Karlín. La visualització es pot veure a la web de la TV txeca (més avall hi ha un vídeo).

La primera part estarà llesta, o tot el conjunt ho havia d’estar, el 2023, però el virus segurament retardarà les coses. La inversió prevista és de 6 mil milions de corones txeques, uns 225 milions d’euros. L’obra surt del que va ser el taller de Zaha Hadid, l’arquitecta anglesa d’origen iraquià que s’ha mort fa poc. Darrere de la inversió a Praga hi ha el grup Penta, un dels quatre o cinc conglomerats oligàrquics que dominen l’economia txeca, d’una més que provada eficàcia ferotge.

Nou districte de negocis entre Žižkov i Karlín (Česká Televize)

La zona ha estat molts anys i degradada i aquestes grans intervencions en el paisatge urbà és més fàcil que vinguin del capital privat. La visualització que es pot veure aquí permet fer-se una idea de l’escala del projecte. Si us fixeu en la imatge de dia, a la cantonada superior dreta hi ha dues teulades de doble vessant amb claraboies per deixar passar la llum. A la cantonada inferior dreta hi ha un edifici de tres cossos. El primer és l’estació Masaryk i el segon el Museu d’Història de la Ciutat. Permet fer-se una idea de l’escala amb què es construïa al segle XIX, en contrast amb el turbocapitalisme d’avui.