Un economista txec sosté que Catalunya s’endeuta per finançar Espanya

Pavel Kohout

És una de les formulacions més clares del problema fiscal que Catalunya té amb Espanya. La va fer l’economista txec Pavel Kohout, el 31 de maig de 2012 al diari Lidové Noviny. És del tot vigent.

Kohout a Txèquia és un respectat economista «mediàtic» de la corda neoliberal: la democràcia i els drets humans són una vaga nebulosa, o no són la prioritat. El cas espanyol el feia servir en el context de la crisi grega, en una crítica al «federalisme pressupostari» al nivell de la Unió Europea, o la noció que les regions riques subvencionin indefinidament les pobres a costa de suportar impostos alts. L’article és breu i (en txec) és aquí aquí. El títol, «Hold Katalánsku, verze 2012» vol dir «Homenatge a Catalunya, versió 2012», i sí, és una al·lusió al llibre d’Orwell.

Kohout és un escriptor brillant, en el sentit de clar i didàctic. En el seu article comparava la fallida de Grècia a la de Catalunya. Igualava les situacions de prefallida i deia que les dues economies són d’una dimensió similar.

Vol dir això que els catalans no saben gestionar? Que són un altre país que ha viscut per damunt de les seves possibilitat i ara demana solidaritat? Absolutament no. La veritat és exactament el contrari: Catalunya és la província espanyola més rica. També la que suporta més impostos. Precisament aquí està l’origen del problema.

Znamená to, že Katalánci nedovedou hospodařit? Že jsou další zemí, která si žila nad poměry a nyní žadoní o solidaritu? Ale vůbec ne. Přesný opak je pravdou: Katalánsko je nejbohatší španělská provincie. A také nejvíc daňově zatížená. Právě tady je pramen problémů.

A continuació citava Mas-Colell per dir que entre 1986 i el 2009 Catalunya va fer una aportació neta a Espanya del 8,5 per cent del seu PIB. O bé que de cada euro dels impostos recaptats a Catalunya 43 cèntims es van gastar fora.

Citava també que l’any 2009 els 14,5 miliards d’euros d’aportació neta de Catalunya a Espanya eren una mica més que el que necessitava endeutar-se Catalunya el 2012.

A continuació ve el pinyol:

La província més rica s’endeuta per poder subvencionar Madrid.

Nejbohatší provincie se tedy zadlužuje proto, aby mohla dotovat Madrid.