Zeman i el virus contra la política exterior de Havel

El president de Txèquia Miloš Zeman vol aprofitar el virus, Putin i els xinesos per realiniar el país i anul·lar el llegat de Václav Havel en política exterior, que és pràcticament tot el llegat que queda en vigor. Aquesta és la tesi del comentarista Martyn Fendrych, que podeu llegir en txec a aktualne.cz.

Segons Fendrych el president Zeman estaria liderant una nova diplomàcia econòmica que buscaria reorientar el país més cap a Moscou i Pequín.

El Kremlin, continua la tesi, estaria en plena guerra líquida i postmoderna contra Occident, disparant no míssils sinó fake news, i difonent que Europa «no ha fet res» contra la pandèmia, en canvi Rússia ho gestiona bé i la Xina ha demostrat que ha sabut superar-ho i ara envia metges i material sanitari al món etc. L’euroescepticisme txec, que existeix, també estaria en la mateixa longitud d’ona.

Fendrych estaria en una corrent de pensament contrari a tot això, i que ve dels ambients liberals i conservadors dels temps de Havel, els anys noranta. Tenen aversió a la Rússia oficial. Havel, diuen, va deixar Txèquia ben encastada a les estructures internacionals. L’europeisme d’aquestes persones sembla molt lligat al diner i les oportunitats laborals d’Europa. És un fenomen molt de Praga i les ciutats, al voltant de setmanaris com Respekt i Echo.

Aquests serien els dos grans blocs de la conversa pública a Txèquia: els sobiranistes/nacionalistes/identitaris contra els globalistes/cosmopolites.