Juny de jahody/maduixes: esdevenir recol·lector

České jahody, asimètriques i delicioses

Alguns pagesos txecs de quilòmetre zero us deixen omplir el cistell de maduixes que us endureu a casa: el juny és el temps de de les maduixes. Us expliquem on es pot fer. L’experiència pot valdre la pena no solament si teniu menuts a casa. Parlem d’això, de producte local, mercats de proximitat i Slow Food txec.

El producte local d’una temporada que es va allargant

Els mercats, farmářské trhy, van començar a guanyar popularitat fa uns deu anys, amb producte fresc, a l’aire lliure o a cobert, tresors dels pagesos autòctons. No era un miracle però gairebé: al principi trobar bledes fresques al mercat de Holešovice era un luxe i un gustàs. Trobar productes amb l’etiqueta «CZ», sovint rudimentària i exquisidament escrita a mà, era cada vegada més un dret i un deure, de la mà dels creixents mercats de mercaderies fresques i autòctones.

No és en va que el moviment Slow Food Prague, que es va iniciar a Txèquia ja l’any 2000, va prendre força en paral·lel a l’auge dels mercats de proximitat. Avui el producte de temporada va allargant el període de recol·lecta (costa no associar-ho a l’escalfament del clima), i els mercats són més populars que mai. Slow Food vol dir productes de temporada i locals, comerç de proximitat, sense transports innecessaris d’una punta a l’altra del globus terraqüi. Comprar productes al granger o pagès de proximitat es converteix en una activitat moral, de suport del país que ens acull i de protecció del planeta.

Si a això hi afegim que podem esdevenir per un dia el propi pagès, recol·lector dels fruits de temporada per a consum propi, i que aquesta activitat es pot fer amb els petits de la casa, la cirereta és total. Si sou dels que alguna vegada heu recollit cireres entre solcs de terra eixuta i granulosa, o dels que heu fet la verema entre ceps entortolligant-se, o heu collit préssecs i els heu encapsat emmotllats segons el calibre, o dels que heu cuidat l’hort… sens dubte gaudireu d’un matí de juny en un camp ple de flaires embriagadores.

Com ser pagesos per un dia

La collita de la maduixa comença a principis de mes i hi ha diverses jahodárny (granges productores de «jahoda», maduixa) que ofereixen la possibilitat d’arribar-s’hi i fer la feina un mateix. El preu del cistell pot arribar a ser de només 47 corones el quilo, i els més aventurats en recullen deu o més i es passen el dia següent fent-ne confitura per tot l’any i per tota la família.

La jahodárna Bodlákovi està a 40 minuts de Praha i ja ha començat la collita. Podeu escollir entre dilluns, dimecres, divendres i dissabtes, de 6 a 12. A Praga capital encara no s’ha donat tret de sortida, però podeu seguir els horaris i consultar el mapa de jahodárny a la pàgina Samosběr jahod. Ara mateix les dades son del 2019 però hi trobareu links a les principals plantacions i allí us indiquen si ja tenen les portes obertes.

Si no sou dels que heu collit cireres o fet la verema, ni recol·lectat préssecs ni teniu hort, deixeu-vos portar pels vostres menuts i convertiu-vos en exploradors, activistes de primera línia brandant amb força el poder del quilòmetre zero, del producte local i la conservació de la mare Terra.