Qui domina el barri? Un derbi de futbol a Praga

Els de l’Slavia són els «sešívaní» (cosits) perquè l’escut i l’uniforme està fet de dues meitats que semblen cosides; els Bohemians són els «klokani» (cangurs) i incorporen l’animal des d’una gira que el club va fer el 1927 per Austràlia.

El futbol txec també té derbis ciutadans. Igual que hi ha el Milan AC i l’Inter a Milà, i el City i l’United a Manchester, a Praga l’equivalent més conegut és el derbi entre l’Sparta i l’Slavia, els dos grans. Però n’hi un altre entre dos equips de barri, i com tots passa que no hi un favorit clar. Enguany el Bohemians va guanyar l’Slavia per un a zero. El petit va guanyar el gran per un dia.

Podeu passar per Vršovice, la part a l’est del centre de Praga, només deu minuts a peu o dues parades de tramvia i aniríeu des de l’estadi Ďolíček, on juga el Bohemians, a l’Eden, on té la seu l’Slavia. És això el que separa aquests dos clubs, si veiem el mapa, però les seves vides quotidianes no poden ser més llunyanes

Els clubs professionals de futbol avui funcionen com empreses: volen guanyar més diners que gastar. El volum dels pressupost determina les possibilitats: sobretot es poden comprar fitxatges més cars que cobren sous alts. A la mateixa lliga txeca competeixen equips amb pressupostos fins a trenta vegades més alts que el d’altres.

Gairebé aquesta és la diferència a Vršovice: el club del Ďolíček ha tingut un pressupost per a la temporada 2019/2020 de 91 milions de corones txeques, el de l’Eden més de 1300 milions (v. notícia, en txec). Es diu que cada partit de futbol comença empatat a zero, però es pot veure que no és completament així.

Ara bé, el món dels esports té una diferència important respecte al món dels negocis: els derbis. Noranta minuts plens de passió, quan els Davids tenen la gran oportunitat de derrotar els Goliats.

L’última cita de Bohemians i Slavia a Ďolíček el mes de febrer ha estat un bon exemple: amb un suport molt alt dels seus seguidors els «klokani» (cangurs) van guanyar el partit i van causar als «sešívaní» (cosits) la primera derrota de la temporada.

Després d’aquell dia la vida va tornar a la normalitat: l’Slavia continua fent camí per guanyar un altre títol, mentre que el Bohemians ha de guerrejar pel seu rang en la segona meitat de la taula.

Però el derbi té aquest poder: sap treure els seu participants d’allò que és habitual. Per això quan algú ens pregunti: qui domina el barri Vršovice? la resposta és cada meitat de l’any un.

Vítek Groesl és estudiant del grau de català de la Universitat Masaryk de Brno.