Jan Palach a HBO internacional

Agnieszka Holland va estrenar a la HBO txeca el 2013 una sèrie de tres capítols sobre el cas de Jan Palach i l’advocada Dagmar Burešová, que ara estrena HBO a tot el món o si més no a Espanya. Jan Palach es va abocar gasolina i es va cremar el 1969 per protestar contra la indiferència que l’ocupació soviètica provocava en els seus conciutadans. Ho va fer just davant del Museu Nacional, darrere del cavall de Sant Venceslau. El lloc està marcat i a vegades algú encara hi deixa flors. Un parlamentari comunista va difamar el noi i la senyora Burešova va acceptar representar la mare en defensa de l’honor de la família. Enfrontar-se al règim comunista el 1969 demanava autèntic coratge. La comparació amb l’anticomunisme histèric de certs polítics txecs d’avui i els seus opinadors prostituïts no podria ser més sagnant. L’espectador català també podrà fer comparacions no menys odioses, davant del coratge de fer front a una tirania de presó dura i pena de mort.

Dagmar Burešová era filla d’una família d’advocats de tota la vida, identificada amb la democràcia liberal de la Primera República. Mai es van fer del Partit Comunista. Es va llicenciar en dret el 1952, poc després del cop d’estat comunista, i sobre la base legal del dret laboral i les compensacions per accidents de treball va defensar un munt de persones perseguides pel règim, entre elles el mateix Milan Kundera. Si us interessa la història contemporània txeca és una alternativa molt millor a la pel·lícula sobre Havel, de la qual hem parlat. Havel i Burešova i les famílies respectives eren grans amics i veïns a Praga 6, de les parts més exclusives i enjardinades de la ciutat, on viu l’elit des dels anys vint i trenta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *