El barri de Vlasta, a Vršovice

Ens posarem ultralocals i descobrirem el barri de Vlasta, a Vršovice, que és una zona de Praga amb el nom de l’antiga vila absorbida. A Praga hi ha Jižní město o Černý most, a Plzeň Vinice, a Most hi ha Chánov, cada ciutat mitjana o gran txeca té barris coneguts a tot el país. Vlasta no és un d’ells, només l’identifiquen els veïns de Vršovice i poca cosa més.

El barri de Vlasta (cs.wikipedia.org)

«Vlasta» en txec és un nom de dona i s’assembla a  «vlast» (pàtria). Els noms dels carrers són Magnitogorská, Uzbecká, Kazašská, etc., topònims soviètics. La connexió amb el temps en què va ser construït dona la clau per a entendre associacions interessants.

Com ja vam explicar, l’agost de 1968 la Unió Soviètica va envair Txecoslovàquia a fi i efecte de tombar un govern comunista reformista i instaurar-ne un d’afí a la línia dura de Moscou. La invasió va anar seguida d’una ocupació, que va durar més de de vint anys.

Molts d’aquells ocupants es van quedar «per temps eterns» («Na věčné časy» es va convertir en una de les frases de propaganda del règim comunista), també amb les famílies. El govern de l’època va trobar lloc a la localitat Milovice, prop de Mladá Boleslav, després de desplaçar milers de persones. Els militars txecs que vivien al lloc de sobte no tenien on viure.

Construir una altra barriada, perquè en aquells anys se’n construïen, va ser la solució. La localitat es va trobar a un lloc on ja hi havia edificis militars. Encara avui queden restes de l’anterior caserna a Vlasta. Però entre 1968 i 1972 es va construir la barriada per a unes 3500 persones, que van ser traslladades des de Milovice a Praga per començar una nova vida.

Potser algunes famílies que continuen vivint des dels anys setanta fins avui, però segurament poques. Probablement la història de la Vlasta no ens la contarien els habitants d’avui. Els rics o els famosos compren pisos en plantes altes per a tener bona vista.

Però hi ha una manera de llegir aquest o algun altre article per conèixer el passat de Vlasta. Fins a l’1 d’octubre es pot veure l’exposició de les estàtues que decoraven la barriada, creades per l’estudi artístic de l’Exèrcit (Armádní výtvarné studio).

Vítek Groesl és estudiant del grau de català de Brno.