Un economista va aturar la primera onada a Txèquia amb un Excel

Pavel Řehák (seznamzpravy.cz)

Pavel Řehák, un directiu del sector de les assegurances, economista de formació, va fer al principi de l’epidèmia un model senzill, en un document d’Excel, per preveure l’evolució que podia tenir a Txèquia. El model era molt pitjor, en el sentit de molt més dur, que qualsevol altre, i va ser atacat per catastrofista, i perquè venia d’un outsider de la política. Tanmateix el model va arribar a la taula del primer ministre Babiš. Quan es va veure que les previsions es complien va ser adoptat, i per tant va ser clau perquè Txèquia se’n sortís tan bé de la primera onada, tancant i confinant molt d’hora. Pavel Řehák no tenia cap experiència professional en la sanitat, ni cap interès ni militància política reconeguda, ni de fet cap interès en ser conegut. Aquesta seria una de les revelacions d’un llibre sobre pandèmia a Txèquia que acaba de sortir. Podeu llegir més sobre el cas aquí (en txec).