El 17 de novembre i la democràcia txeca

El calendari txec (10)

Jan Opletal (wikipedia.org)

El 17 de novembre és el dia de la democràcia txeca. La tradició ve del 1939, quan aquest dia els nazis, que havien envaït el país la primavera abans, van esclafar la revolta dels estudiants, van tancar les universitats i van malferir l’estudiant de medicina Jan Opletal, que es va morir al cap d’uns dies. Avui té un carrer anodí dedicat a la seva memòria al centre de Praga, entre el cavall de Sant Venceslau i l’Estació Central del tren.

El 17 de novembre de 1989, en el context de la caiguda dels règims comunistes a Europa Occidental, l’oposició democràtica va convocar una manifestació en memòria, sobre el paper, dels fets de 1939. El règim comunista no s’hi podia negar sense provocar comparacions odioses, però si ho permetia donava ales a l’oposició democràtica, com va acabar passant. La policia antidisturbis va repartir llenya al Passeig Nacional i el canvi de règim es va precipitar.  

Més tard, els governs democràtics van institucionalitzar el dia. La revolta antifeixista del 39 va quedar diluïda i oculta en defenses abstractes de la democràcia i la llibertat, més digeribles per al neoliberalisme conservador triomfant. Avui la bandera del 17 de novembre i la democràcia l’agafa l’oposició al primer ministre Andrej Babiš.

Txèquia és una democràcia imperfecta, com tantes altres. La Unió Europea no para d’estirar les orelles al govern txec actual, inútilment, dient que el primer ministre té forts conflictes d’interessos. Per exemple la seva empresa és un dels principals receptors d’ajuts agrícoles de la Unió Europea.

Babiš ho ignora. Les enquestes li van bé. Supera i transcendeix la noció de corrupció: posa tota la maquinària de l’Estat al seu favor. Això li dona una aura d’èxit i eficàcia suficient perquè prou població amb ínfules aspiracionals el voti, seduïda per la imatge d’èxit.

L’oposició “democràtica” clama contra aquest estat de coses. El moviment “Un milió d’instants per la democràcia” enguany va convocar, a la vetlla del dia 17, una manifestació virtual. Es pot posar “democràtica” entre cometes perquè Babiš és un polític escollit democràticament. Però l’aposta estratègica del moviment, situar la lluita contra l’oligarquia com una lluita per la qualitat democràcia, és un encert perquè és inapel·lable.

De moment Babiš guanya enquesta rere enquesta, però si no treu majoria absoluta, que és difícil, podria unir tota l’oposició en contra d’ell, cosa que sembla encara més difícil.