Gent descalça a l’herba: festivals d’estiu a Txèquia

Hrabovka a Praga 4, escenes d’un festival d’estiu de petit format, modest, ben fet, sense gestos inútils, acollidor per a famílies amb nens petits.

L’estiu es va acabant, el clima és erràtic, però encara teniu temps de trobar algun festival. Des de demà fins diumenge hi ha un festival de teatre infantil i de marionetes a Kladno, i el cap de setmana següent hi ha el Worldfest, un festival que es defineix com de world music, música alternativa i teatre no tradicional, tot alhora, a Jičín, a l’espai barroc restaurat de la llotja de Valdštejn. L’oferta de festivals d’estiu a Praga i a tot el país és enorme, exhuberant.

___

Una lectora ens recorda que fins al 31 d’agost hi ha a Praga el festival de nou circ Letní Letná, i té tota la raó.

(praha7.cz/letni-letna-2021)

___

Parlem de coses que ja han passat: el 20 i 21 d’agost es va celebrar a Praga 4 el festival Hrabovka: un espai reduït, un jardí d’una parròquia amb una església de fusta dels anys trenta, amb concerts d’una varietat d’estils: una polifonia georgiana, un parell de músics alternatius txecs que viuen a Berlín i venen i fan el seu concert (foto).

El festival Hrabovka té escenari gran, escenari petit, l’església i una sala, i estands amb menjar de festival txec, com la inevitable salsitxota, i coses més sanes; no hi falta un estand d’una fàbrica de cervesa artesana; hi ha parades de llibres per a nens, de l’editorial Baobab, i estands amb artesanies. Però sobretot, crida l’atenció veure molts nens i nenes i pares i mares descalços sobre l’herba. Transmet tranquil·litat i pau. Estan passant un dia d’estiu en família, gaudint de l’art.

La quantitat de gent que a Txèquia canta, recita, fa música, és inabastable. Pocs s’hi deuen guanyar la vida: no els importa. Arriben, fan el concert i es queden al festival, mirant altres artistes. D’altra banda a qualitat tècnica i organitzativa del festival és impecable, tots els detalls estan pensats, hi ha lavabos químics i fonts efímeres d’aigua potable, instal·lades per a l’ocasió. Els festivals d’estiu a Txèquia són una mostra de civilització: doneu-los un marge de confiança i us compensarà.