El 28 d’octubre, dia de la Independència (txeca)

El calendari txec (4): 28 d’octubre

Proclamació de la independència de Txecoeslovàquia el 1918 a l’Avinguda Venceslau, a Praga.

El 28 d’octubre de 1918 es va proclamar la independència de Txecoslovàquia. La derrota d’Àustria a la Primera Guerra Mundial va crear un buit de poder que els independentistes van saber aprofitar. El país va durar 74 anys, fins al 1992, i avui a Txèquia es continua celebrant com un festiu oficial.

L’actual president de la república és Miloš Zeman. És un home controvertit. Té en contra la premsa conservadora i dels estudiants, però té més a favor la gent gran, menys educada, a les ciutats petites i els pobles. És un home antic, arcaic, no tant per l’edat (n. 1944) sinó per l’actitud. S’ha mostrat en públic fumant i bevent fins a fa molts pocs anys. En política exterior se l’acusa de servilisme amb la Xina i amb la Rússia de Putin, a canvi de negoci. Per les mateixes raons se l’elogia pel pragmatisme.

Avui els txecs no tenen un sentit d’Estat propi gaire desenvolupat, no circulen idees grandiloqüents sobre l’Estat. El dia festiu és valorat per estudiants i assalariats, que es limiten a fer vacances.

(Publicat l’abril de 2020)