Svatý Mikuláš / Sant NicolauEl calendari txec (12)

Sant Nicolau visita els txecs de la Costa Brava.

Sant Nicolau, el dimoni i l’àngel són un trio del folklore txec que surt aquests dies. És la festa del nens. Els porta regals petits, normalment llepolies en un mitjó, i eventualment una patata, que seria l’equivalent del tradicional «carbó» català. En col·lectius on hi ha nens, en escoles i instituts, s’espera que tres voluntaris es prestin a disfressar-se. El ritual està molt viu, però sense cap significat religiós. Sant Nicolau i l’àngel li donen un caràcter positiu. En canvi en el folklore txec el dimoni és curiosament un personatge còmic. A Txèquia el catolicisme va venir de fora, imposat pels exèrcits de l’Emperador durant les guerres del segle XVII, dites de religió, i a partir d’aquí no falta qui diu que la saviesa popular, que conservava una vena hussita, de protestantisme txec, el va assimilar i el va desarmar, el va convertir en un ésser ridícul, curt de gambals, a qui sempre acaben prenent el pèl.