Tallers d’art per a nens i nenes a Praga

Comencem un taller d’art per als petits de casa, per despertar i donar forma a tot el món creatiu i a tot allò que els fa sentir. Els farem moure el cos, treballarem amb colors, argila i materials reciclats. Posarem el focus en el procés més que en el resultat final. La iniciativa està pensada per a criatures d’entre 4 i 7 anys i serà el primer i el tercer dissabtes de cada mes de 10.30 a 12.00 del matí. El taller començarà a Praga 7, a l’espai Muddum (carrer Kostelní 24, Praga 7). Vegem què és l’artteràpia, d’on ve i de què serveix, i què aporta a les criatures.

Què és l’artteràpia, d’on ve i de què serveix
El 1945 l’artista francès Jean Dubuffet va crear al terme art brut per referir-se a un art molt creatiu, però que tenia la particularitat de ser fet per persones de fora el món artístic, al marge de la societat, sense formació acadèmica ni cap comercialització de les obres. Després de la Segona Guerra Mundial, l’estudi dels efectes terapèutics de l’art va crear interès entre els professionals de la salut mental. Es van començar a introduir les primeres escoles als Estats Units i a Europa.

Tal com l’entenem avui, l’artteràpia és un camp d’intervenció que, a partir de les intuïcions de Dubuffet i altres aportacions, integra expressions artístiques (arts plàstiques, música, literatura, dansa, teatre, poesia) i aspectes de les ciències humanes (psicologia, educació per l’art, filosofia, sociologia, psicodrama) per abordar la cura i el desenvolupament humà, a través de l’expressió creativa i estètica.

Avui a França o Suïssa la figura de l’artterapeuta forma part dels equips de treball en àmbits sociosanitaris i educatius. Els camps d’aplicació van des de la psicoteràpia, l’acompanyament a pacients amb malalties físiques, el treball en comunitats, la docència o el creixement personal, entre d’altres.

Què aporta l’artteràpia a les criatures

Els beneficis van des de la potenciació de la creativitat, la millora l’autoestima, la confiança, l’autoseguretat. Els llenguatges artístics poden arribar a llocs o sensacions on la paraula a vegades és limitada. Per aquesta motiu, la pràctica de l’art ajuda a activar la percepció sensorial, l’escolta i l’observació, tant interna com externa, i a partir d’aquí ajuda el nen o la nena a saber parlar de què sent i què li passa, tant a ell o ella com als que l’envolten.

Marga Omedes (Instagram, marga.omedes@gmail.com)
Nascuda a Girona, ha viscut a l’Empordà i a Barcelona, on es va formar i treballar en arts, educació i en artteràpia. Va viure a Lisboa mentre estudiava escultura, i fa set anys que viu a Praga, on imparteix tallers artístics i treballa d’artterapeuta en català, espanyol, portuguès i anglès.

2 respostes a «Tallers d’art per a nens i nenes a Praga»

  1. I blog quite often and I genuinely appreciate your information. This great article has really peaked my interest. I’m going to take a note of your site and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your RSS feed too.

  2. Hello there! I simply want to offer you a huge thumbs up for the excellent information you have right here on this post. I will be returning to your web site for more soon.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *