Comencem un taller d’art per als petits de casa, per despertar i donar forma a tot el món creatiu i a tot allò que els fa sentir. Els farem moure el cos, treballarem amb colors, argila i materials reciclats. Posarem el focus en el procés més que en el resultat final. La iniciativa està pensada per a criatures d’entre 4 i 7 anys i serà el primer i el tercer dissabtes de cada mes de 10.30 a 12.00 del matí. El taller començarà a Praga 7, a l’espai Muddum (carrer Kostelní 24, Praga 7). Vegem què és l’artteràpia, d’on ve i de què serveix, i què aporta a les criatures.
Què és l’artteràpia, d’on ve i de què serveix
El 1945 l’artista francès Jean Dubuffet va crear al terme art brut per referir-se a un art molt creatiu, però que tenia la particularitat de ser fet per persones de fora el món artístic, al marge de la societat, sense formació acadèmica ni cap comercialització de les obres. Després de la Segona Guerra Mundial, l’estudi dels efectes terapèutics de l’art va crear interès entre els professionals de la salut mental. Es van començar a introduir les primeres escoles als Estats Units i a Europa.
Tal com l’entenem avui, l’artteràpia és un camp d’intervenció que, a partir de les intuïcions de Dubuffet i altres aportacions, integra expressions artístiques (arts plàstiques, música, literatura, dansa, teatre, poesia) i aspectes de les ciències humanes (psicologia, educació per l’art, filosofia, sociologia, psicodrama) per abordar la cura i el desenvolupament humà, a través de l’expressió creativa i estètica.
Avui a França o Suïssa la figura de l’artterapeuta forma part dels equips de treball en àmbits sociosanitaris i educatius. Els camps d’aplicació van des de la psicoteràpia, l’acompanyament a pacients amb malalties físiques, el treball en comunitats, la docència o el creixement personal, entre d’altres.
Què aporta l’artteràpia a les criatures
Els beneficis van des de la potenciació de la creativitat, la millora l’autoestima, la confiança, l’autoseguretat. Els llenguatges artístics poden arribar a llocs o sensacions on la paraula a vegades és limitada. Per aquesta motiu, la pràctica de l’art ajuda a activar la percepció sensorial, l’escolta i l’observació, tant interna com externa, i a partir d’aquí ajuda el nen o la nena a saber parlar de què sent i què li passa, tant a ell o ella com als que l’envolten.
Marga Omedes (Instagram, marga.omedes@gmail.com)
Nascuda a Girona, ha viscut a l’Empordà i a Barcelona, on es va formar i treballar en arts, educació i en artteràpia. Va viure a Lisboa mentre estudiava escultura, i fa set anys que viu a Praga, on imparteix tallers artístics i treballa d’artterapeuta en català, espanyol, portuguès i anglès.
Hi, I do think your site may be having web browser compatibility issues. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in IE, it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, excellent blog!
Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the content!
It’s hard to come by educated people in this particular topic, however, you seem like you know what you’re talking about! Thanks
You have made some really good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.
I used to be able to find good information from your blog posts.
Hi there, Could I copy that snapshot and implement that on my webpage?
After looking at a handful of the blog articles on your web site, I truly appreciate your way of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site as well and let me know how you feel.
An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who has been conducting a little homework on this. And he in fact bought me lunch because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this matter here on your blog.