Lásky jedné plavovlásky (1965)

Cinema txec dels anys seixanta (3)

Lásky jedné plavovlásky (Els amors d’una rossa, Loves of a Blonde a IMDB) es la segona pel·lícula txeca de Miloš Forman. El 1967 va ser una de les pel·lícules de parla no anglesa nominades a l’Òscar. La teniu en línia al cinema Aero. La rossa és l’Andula. És obrera en una fàbrica de sabates. Apareix un noi al ball diferent al tipus d’home casat que abunda a la fàbrica. És prim i refinat, du americana, toca el piano.

Ella s’enamora quasi a l’acte, i ho viu intensament. L’espectador veu el kitsch sentimentaloide i alhora s’emociona per la puresa del sentiments de la noia, que es pren de forma mortalment seriosa cada elogi i cada promesa del noi. Ell la sedueix immediatament. Passen una bonica nit, i ell li jura que no té cap altra noia a Praga. Després desapareix de la seva vida.

El teló de fons és la cultura oficial de l’època, del règim comunista, de la felicitat proletària oficial. Tots aquests nivells funcionen: la distància que va de l’autenticitat de l’amor i el sexe quan s’és jove contraposada al món fals dels pares i els adults.

La protagonista, Hana Breichová, va fer més de trenta pel·lícules. Ell, Vladimír Pucholt, va ser un dels rostres icònics de la nova onada del cinema txec dels anys seixanta. Després de la invasió de 1968 va emigrar al Canadà i no es va dedicar al cinema.

___

Relacionat a RK
Cinema txec dels anys seixanta
(2) Hoří, má panenko (1967)
(1) Starci na chmelu (1964)