Knihobot, Thrift Store, Sue Ryder: les noves vides dels objectes

Maletes i bosses, peces d’abric, electrodomèstics petits que han envellit malament, plats i olles desaparellats, llibres que no llegireu mai més: probablement, tot el que us molesta a casa ho podeu regalar perquè tingui una nova vida i aprofiti algú altre. Inversament, buscant bé entre moltes coses lletges i estranyes podeu trobar coses originals i a bon preu.

Knihobot
Tres milions de llibres de segona mà, botiga electrònica en txec, i dels llibres en idiomes que no siguin txec hi ha sobretot títols en anglès. Tenen dues sucursals a Praga. Permet a l’usuari, no cal dir que a canvi d’una comissió, vendre els seus llibres, fer un saldo i cobrar-lo, o comprar nous llibres.

La seu de Knihobot a Holešovice ja sembla una llibreria acollidora.

Thrift Stores
N’hi ha tres a Praga, accepten donacions. Aquí podeu llegir el mission statement. La cosa va de reciclar, reusar, etc. Hi ha de tot, però costa bastant més orientar-se. És el lloc on acaba per exemple l’equipament dels nens petits, que creixen ràpidament i ja no serveix de res. Però s’hi pot trobar una peça d’abric, una estatueta decorativa, un peça de porcellana txecoslovaca, que si la cuideu us durarà tota la vida.

Sue Ryder
El mateix, però dedicat a ajudar la gent gran. Tenen vuit botigues a Praga. Sue Ryder va ser una filantropa anglesa que es va dedicar a ajudar gent amb malalties terminals després de la Segona Guerra Mundial. Aquí podeu llegir com es presenten.

La cultura de la venda de segona mà és molt important a Praga i a les ciutats del país. La tradició ve de la falta de béns de consum durant el comunisme: un jersei o uns texans portats d’Alemanya o “d’occident” tenien més valor i eren més bons. Avui el que hi ha darrere una confluència de la sensibilitat ecologista i l’empobriment provocat per la inflació.

Hi ha moltes botigues de segona mà, sobretot de roba. Si en coneixes alguna, envia’ns l’adreça per aquí i anirem fent una llista.