Hvězda i Ladronka

Caminar per Praga (3)

L’entrada a Hvězda des de la parada del 22, el llarg passeig, el palauet de Hvězda.

Tot continua molt tancat, continuem caminant per Praga. Al final del tramvia 22, en direcció a l’aeroport, veureu un mur baix que tanca uns arbres alts, i l’entrada al parc del palauet de Hvězda. Va començar com una reserva de caça al segle XVI. Poc després van construir el palauet. Té una planta singular, en forma d’estrella de sis puntes, d’aquí el nom, en txec «hvězda». Avui al lloc hi ha un museu de la batalla de la Muntanya Blanca, el 8 de novembre de 1620, que és l’11 de setembre dels txecs. Ara està tancat per la pandèmia.

Darrere de la finca el jardí canvia a un bosc que sembla quasi natural. És ideal per a córrer o trescar per camins i desnivells de poca dificultat. Podeu recórrer tot el perímetre de la finca, seguint el mur que la marca. En un punt hi ha un llac i alguna taula de pícnic.
___
d’una lectora: hi ha tres parcs infantils, bosc i camins fàcils perquè els més petits vagin en bicicleta o patinet. Al mateix castell venen cafè i una gran varietat de pastissets i entrepans.

Ladronka
Si torneu a la parada del 22, en direcció oposada a Hvězda hi ha el parc de Ladronka. Ve d’un passat agrícola. A principis dels noranta va ser un centre d’ocupes avui llegendari. Té vies asfaltades ideals per al patinatge en línea i qualsevol cosa que rodi, i els praguesos l’aprofiten.

L’edifici de Ladronka, el centre de l’antiga finca. Llargues pistes asfaltades per a bicicletes, patins i patinets.

El parc de Ladronka té una forma sobre el mapa estreta i allargada, és com si fos un corredor verd. Els praguesos són molt conscients dels parcs de la ciutat i n’estan molt orgullosos. Els fan servir tot l’any, indiferents al temps. Probablement, si l’especulació immobiliària reduís l’espai dels parcs sí que esclataria una revolució. Tothom, des del poble que passeja fins a la gent de diners, que es compra apartaments de luxe prop dels parcs, té un interès en què els parcs continuïn en perfecte estat.

Al voltant de Ladronka creixen edificis d’apartaments que estan dins la tradició de l’avantguarda arquitectònica txeca d’entreguerres.

Pels voltants es barregen les restes d’uns arquitectura ancestral i popular amb residències privades molt més exclusives. Al final d’aquest recorregut enllaceu amb el recorregut que vam fer, aneu a parar a la zona de Strahov, l’estadi, des d’on podeu accedir a la part de dalt dels jardins de Petřín si voleu continuar pel corredor verd, o bé al monestir de Strahov, al Castell i a Malá Strana.