Minisèries de TV a l’internet txec

L’Artur no ho veu clar (Mall.tv)

Us presentem tres sèries de Mall TV. En txec, com una finestra a la realitat txeca urbana, que vol dir sobretot Praga. Els capítols duren entre vuit i tretze minuts. Són finestres a la vida quotidiana de la txequitud: l’interiorisme, la moda, els costums. Demana un mínim de llengua txeca. Si comenceu a conèixer l’idioma una mica bé l’amenitat, la falta de pretensions i la brevetat dels capítols us faran les coses més fàcils.

L’estilista o dissenyador de moda Artur (Stylista) viu a l’ombra d’un competidor d’èxit, Olo. Ha treballat a les passarel·les de Londres i no perd l’oportunitat de recordar que Praga és provinciana. En canvi, l’ambient d’una petita agència de publicitat (Všechno je jinak, Tot és una altra cosa) es basa en el joc dels tres protagonistes, sense tanta relació amb el món exterior.

Una sèrie més curiosa és l’adaptació d’un model noruec: Život je hra (La vida és un joc). Explica la peripècia d’un jove de classe mitjana, amb els problemes habituals de sortir de l’ou, comentada contínuament per dos comentaristes esportius.

Stylista (2018)

Disponible a mall.tv

A l’Artur, que és estilista, dissenyador de moda, la feina no l’acaba de satisfer. Voldria tenir la marca pròpia de roba però no té mitjans, encara que va fent de tant en tant els encàrrecs ben pagats que li passa el mànager. Troba que fer d’estilista a segons quins famosos i polítics li dona publicitat, però de la dolenta.

L’Artur comparteix pis amb la Dee, que té un programa de televisió de safreig i va fent, però també es pregunta en moments de dubte si es passarà el que li queda de vida preguntant als famosos quina pasta de dents fan servir.

Všechno je jinak (2019)

Disponible a mall.tv

El Král, el Levy i la Lištice treballen en una agenda de publicitat. Král comunica amb els clients, Levy és grafista i Lištice és la creativa.

Cap dels tres està satisfet especialment amb la feina. Král ha de moure les seves possibilitats per afavorir els clients. que sovint tenen peticions absurdes i impossibles de complir.

El Levy ha de fer el grafisme amb terminis criminals. Sovint no pot ni menjar. Allà on està més a gust és promovent el seu joc favorit, Deep Forest. La Lištice, la copy, està més pendent de la mascota, la granota Trevor. A vegades accelera el procés creatiu apartir delsesubstàncies quelebestioa segrega.

Život je hra (2018)

Disponible a mall.tv

Aquesta sèrie és la versió txeca d’un concepte original noruec disponible subtitulat en català a filmin.cat. L’Štěpán Havlíček té vora vint anys, és un noi sense pretensions ni més preocupacions que les habituals de l’home jove acabat de sortir de l’ou. La seva lluita amb la vida la van narrant dos comentaristes esportius presents en l’escena. Hi ha grafismes de programa esportiu i repeticions en càmera lenta des de diversos angles. És un experiment així de curiós. El noi és del tipus de l’heroi tragicòmic, i només al final fa callar els comentaristes, que li fan cas.